Akkerbouw

Nieuws 1205 x bekeken

Koud en nat voorjaar beperkt beschikbaarheid borium

In 65% van de akkerbouwpercelen is dit voorjaar te weinig borium beschikbaar voor het gewas. Dat blijkt uit de gemiddelde cijfers van onderzoekslaboratorium Eurofins Agro.

Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe blijkt dat het een slecht jaar voor borium is. In 18% van de percelen is het gehalte goed. Voor een kleiner gedeelte zijn de percentages hoog of vrij hoog.

Borium is al langer een aandachtspunt. 2 jaar geleden toonde Eurofins Agro  al aan dat de gehalten borium in de bodem aan het dalen zijn. In 10 jaar tijd daalde het percentage borium op lichtere zandgronden met 10%. De gehaltes plantbeschikbare borium zijn volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij Eurofins Agro nu lager dan bij de start van het seizoen.

Borium uitspoelingsgevoelig

Het is zeer uitspoelingsgevoelig. Er wordt wel borium gemineraliseerd, maar in verhouding is er dit jaar veel uitgespoeld. Het was dit voorjaar of te droog, te koud of juist te nat. Het resultaat is dat er weinig borium beschikbaar komt en meer percelen in de categorie laag vallen dan andere jaren. Dat geldt overigens ook voor zwavel en stikstof, ook nutriënten die afhankelijk zijn van mineralisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.