Akkerbouw

Nieuws 1226 x bekeken

'Biomassa onmisbaar voor groene energie'

Groene energie wordt wereldwijd voor 70 tot 80% uit biomassa geproduceerd en heeft daarmee verreweg het grootste aandeel in energie uit hernieuwbare bronnen. Dat zegt professor Wim Soetaert van de Universiteit van Gent tegen het Belgische persbureau Belga.

Soetaert reageert op de beslissing van de Vlaamse overheid om geen subsidies toe te kennen aan de Gentse biomassacentrale BEE. Maar één zaligmakende oplossing bestaat er niet voor de vervanging van fossiele brandstoffen, zegt Soetaert. "De energievoorziening in de toekomst wordt een nog complexere mix."

Dwingender beleid

Soetaert roept de overheid op om een dwingender beleid te voeren om meer groene stroom geproduceerd te krijgen. "Het is iets te kort door de bocht om te zeggen dat biomassacentrales verouderde technologie is, al is het zeker niet de meest innovatieve technologie. Windmolens zijn ook standaardtechnologie geworden, het hoeft niet altijd nieuwe toptechnologie te zijn."

Soetaert wijst erop dat biomassa wereldwijd voor 70 tot 80% van de hernieuwbare energie zorgt en hij stelt dat het ook zo zal blijven. "Biomassa heeft veel voordelen tegenover windmolens of zonnepanelen, want je kan dag en nacht continu draaien zonder al te veel hinder. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de grondstof duurzaam moet zijn."

'Verplicht zonnepanelen bij nieuwbouw'

Soetaert vindt dat de overheid pro-actiever moet zijn. "Vrijblijvende doelstellingen formuleren op het vlak van hernieuwbare energie werken niet. De overheid moet dwingender te werk gaan, waarom geen verplichting om bij nieuwbouw zonnepanelen op het dak te plaatsen bijvoorbeeld? De vrije markt regelt dat niet, en als de vrij markt dat wel doet, dan zijn er nog allerlei wetten en verboden die in de weg staan. In Duitsland treedt de overheid veel pro-actiever op."

Of registreer je om te kunnen reageren.