Akkerbouw

Nieuws 1942 x bekeken 1 reactie

'Na 2017 sterkere link suikerprijs met wereldmarkt'

De suikerprijs in Europa wordt afhankelijker van de wereldmarktprijs na de afschaffing van de suikerquotering in 2017. Dat effect kan zowel gunstig als ongunstig zijn voor de suikerprijs in de EU, en dus voor de bietenprijs die de akkerbouwers ontvangen.

Dat zegt suikeranalist Ruud Schers van de Rabobank. "Als de suikerquotering van de EU afloopt op 30 september 2017, vervalt ook het plafond dat de WTO en de EU hebben afgesproken voor de export. Als er buiten de EU een grote vraag is naar suiker, bijvoorbeeld bij een tegenvallende rietoogst, dan heeft dat een positieve invloed op de Europese suikerprijs. Omgekeerd kan een grote rietsuikerproductie de suikerprijs in de EU drukken."

Onbenutte productiecapaciteit

Rabobank verwacht dat de EU na de quotering extra suiker gaat produceren. Die ligt nu rond de 17,3 miljoen ton. Dat gaat omhoog naar 20,2 miljoen ton. Schers: "Vooral Frankrijk heeft nog onbenutte productiecapaciteit." Een deel van de extra productie gaat naar de wereldmarkt. De Rabobank verwacht dat de export oploopt van 1,8 miljoen ton naar 3,9 miljoen ton. Daarnaast gaat de EU minder suiker importeren, waardoor meer suiker voor eigen gebruik wordt bestemd. De suikerconsumptie daalt van 19,2 miljoen naar 18,4 miljoen ton.

Tegelijk met de suikerquotering vervalt ook de quotering van isoglucose. De Rabobank verwacht dat het verbruik groeit van ruim 700.000 ton naar 2,5 miljoen ton. Isoglucose gaat een deel van de suiker verdringen van de zoetstoffenmarkt, zegt Schers. "Maar dit effect op het suikerverbruik is erg klein."

Bieten inzaaien

De suikerquotering wordt pas eind september 2017 afgeschaft maar dat is nu al van belang, zegt Schers: "Over twee maanden begint de inzaai van bieten. De surplussuiker van oogst 2016 kan vanaf september 2017 onbeperkt worden geëxporteerd. Daar wordt nog weinig rekening mee gehouden. Bietentelerscoöperatie Cosun heeft al overlegd met de telers over de bietenprijs na de quotering. Andere grote suikerproducenten zijn daar nog erg stil over."

Eén reactie

  • Peerke1

    We gaan wel aan het buitenland rechtstreeks leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.