Foto: Frank Uijlenbroek AkkerbouwNieuws

Avebe: krapte aan pootgoed voor zetmeelteelt

Er is dit jaar geen ruime beschikbaarheid van pootgoed voor de teelt van zetmeelaardappelen.

Volgens aardappelzetmeelconcern Avebe is dat een gevolg van de lagere hectareopbrengsten van dit jaar.

Een woordvoerster van Avebe stelt dat het concern wel kan voldoen aan de planmatige vraag. “Iedereen die op tijd pootgoed heeft besteld, kan naar verwachting beschikken over het gewenste uitgangsmateriaal. Voor de niet planmatige vraag kan het, zeker later in het voorjaar, lastig worden. Dan kan de situatie ontstaan dat het gewenste ras niet meer beschikbaar is en eventueel moet worden uitgeweken naar andere rassen.”

Verzoek voor verruiming norm blauwverkleuring

Drie aardappelhandelaren hadden vorige week bij de keuringsdienst NAK een verzoek ingediend voor een verruiming van de norm voor blauwverkleuring van pootaardappelen. Dan wordt meer pootgoed goed gekeurd. De handelaren vreesden een tekort aan pootgoed voor de teelt van zetmeelaardappelen. De vaste commissie pootaardappelen van de NAK oordeelt echter dat er geen draagvlak voor is in de sector. De handelaren hebben hun verzoek weer ingetrokken.

De vaste commissie heeft vorige week wel de norm voor groeischeuren verruimd, zodat meer pootgoed beschikbaar komt van consumptierassen.

Beheer
WP Admin