Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Brussel schat graanoogst iets hoger in

De Europese Commissie heeft de graanprognose aangepast. Brussel gaat er nu van uit dat de EU dit seizoen 297,6 miljoen ton graan oogst. Dat is 1 miljoen ton meer dan in de prognose van september.

Dat is 1 miljoen ton meer dan in de prognose van september. Nu de maisoogst ook achter de rug is, wordt langzaam duidelijk hoeveel graan de akkerbouwers in de EU van de akkers hebben gehaald.

17 miljoen ton minder tarwe

Volgens de Commissie oogstte de EU vorig seizoen 314,6 miljoen ton graan. Dat valt dit seizoen 17 miljoen ton lager uit. Het verschil komt geheel voor rekening van de tarweoogst. Door het zeer natte weer in de zomer in grote delen van Europa is 17 miljoen ton minder tarwe geoogst dan vorig seizoen. Brussel schat de tarweoogst op 135,6 miljoen ton tegen 152,5 miljoen ton vorig seizoen. Het areaal is vrijwel gelijkgebleven met 24,3 miljoen hectare. Maar de gemiddelde hectareopbrengst kelderde in de EU van 6,3 ton vorig seizoen naar 5,6 ton dit seizoen. Dat is gemiddeld over de hele EU een daling van 10%. In Frankrijk, dat het hardst is getroffen door slecht weer, is de daling van de hectareopbrengst 32%.

Iets meer mais geoogst

De EU oogstte 60 miljoen ton mais, volgens Brussel. Dat is iets meer dan vorig seizoen, maar nog steeds een slechte oogst. In 2014 oogstten de Europese akkerbouwers een record van 78 miljoen ton mais.

Beheer
WP Admin