- AkkerbouwNieuws

Beurskoers HZPC stijgt opnieuw maximaal naar €150,60

HZPC is eigendom van kwekers, telers en medewerkers. Zij houden hun certificaten vast. Daardoor stijgt de beurskoers opnieuw.

De beurskoers van pootgoedhandelshuis HZPC is opnieuw met de maximale 10% gestegen. Op de beursdag van donderdag werd een koers gerealiseerd van €150,60 per certificaat van aandeel. Op de beursdag zijn 5.447 certificaten verhandeld. Dat is 0,7% van de 783.725 uitstaande certificaten. Het aanbod is wel eens vaker zo klein geweest, zegt directeur Gerard Backx. “Maar op deze beursdag zagen we de hoogste vraag ooit. Daardoor stijgt de koers ook ditmaal maximaal. Het certificaat is voor de aangesloten telers en medewerkers een uitstekende belegging, en ze behouden graag hun positie in ons bedrijf.”

HZPC startte in mei 2000 met de interne beurs van certificaten van aandelen met een startkoers van €24. De beursdag is twee keer per jaar (in mei en november). De koers mag maximaal 10% per beursdag stijgen of dalen. De certificaatkoers is sinds mei 2010 dertien maal met de maximale 10% gestegen en één keer met 9,1%.

Dat geeft aan dat het goed gaat met HZPC en met de pootgoedsector, zegt Backx. “Maar het succes van een bedrijf is in mijn ogen altijd 50% de branche en 50% de business zelf. In een moeizame business heb je goed en minder goed presterende bedrijven, maar op een lager niveau. In een goedlopende branche heb je hetzelfde, maar dan op een hoger niveau.”

De beurswaarde (aantal certificaten x beurskoers) van HZPC is nu €118 miljoen euro. In mei dit jaar kwam de beurswaarde voor het eerst boven de €100 miljoen. De certificaten zijn eigendom van de aangesloten kwekers en pootgoedtelers, en voor HZPC-medewerkers in alle landen waar het bedrijf actief is. De certificaten kunnen alleen onderling worden verhandeld. Het dividend wordt jaarlijks vastgesteld in oktober. Sinds het ontstaan van HZPC in 1999 na de samenvoeging van de pootgoedhandelshuizen ZPC en Hettema, is ieder jaar dividend uitgekeerd. HZPC heeft 300 medewerkers in meer dan tien landen, en is eigendom van een groot deel van zijn 800 internationale pootgoedtelers en medewerkers.

Beheer
WP Admin