Akkerbouw

Nieuws 1754 x bekeken

Mais weer gewild bij Argentijnse telers

Mais is weer in trek bij de akkerbouwers in Argentinië. De nieuwe president schrapte in december de exportheffingen op mais en andere akkerbouwgewassen.

Het maisareaal komt op 3,1 miljoen hectare, verwacht de graanbeurs in de hoofdstad Buenos Aires. Argentinië is de derde maisproducent in de wereld, na de VS en Brazilië.

Exportheffingen zette prijs onder druk

De prognose van de graanbeurs is 250.000 hectare hoger dan de vorige. Afgelopen seizoen kromp het maisareaal in Argentinië met 300.000 hectare, omdat de binnenlandse prijzen onder druk stonden vanwege de exportheffing. De overheid schrapte of verlaagde niet alleen exportheffingen, maar liet ook de koers van de peso sterk dalen. Daardoor kan Argentinië goedkoper graan aanbieden op de wereldmarkt. Akkerbouwers verwachten daardoor hogere prijzen.

Productieverwachting: 24 miljoen ton mais

De termijnmarkt Rosario gaat zelfs uit van een areaal van 4 miljoen hectare mais en een bijbehorende productie van 24 miljoen ton. Maar Rosario rekent daar ook de mais bij die niet op de markt komt, maar wordt geteeld voor eigen gebruik in de keuken of als veevoer.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een maisproductie in Argentinië van 26 miljoen ton. Er is genoeg regen gevallen, waardoor de start van het groeiseizoen goed verloopt voor de mais. Inmiddels is bijna alle mais gezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.