Akkerbouw

Nieuws 1815 x bekeken 1 reactie

Bintje raakt uit de gratie in Vlaanderen

Het areaal Bintje daalt in Vlaanderen en wordt steeds meer vervangen door licentierassen. Toch heeft het vrije aardappelras een aantal sterke punten, blijkt in Oudenaarde op de aardappeldag van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

Volgens onderzoeker Veerle de Blauwer van het PCA had Bintje in 2011 een aandeel van 72 procent in het Vlaamse areaal late consumptieaardappelen. "Dat was vorig jaar 30 procent op een totaal areaal van 45.000 hectare consumptieaardappelen (exclusief vroege aardappelen). Gemiddeld telen de Vlaamse telers 13 hectare Bintjes. Het areaal Fontane heeft Bintje vorig jaar ingehaald met een aandeel van 36 procent. Bij Fontane ligt het gemiddelde op 22 hectare per teler. Bij Innovator is het gemiddelde zelfs 35 hectare. Dit ras had vorig jaar een aandeel van 7 procent in het Vlaamse areaal consumptieaardappelen."

Ook verbeteringen mogelijk bij licentierassen

De licentierassen scoren beter dan Bintje wat betreft hectareopbrengst, ziekteresistentie, grofte, droge stof, lengte en bakkwaliteit, zegt agronoom Luc Rooryck van aardappelverwerker Lutosa. "Maar Bintje doet het nog altijd beter wat betreft groenverkleuring, bruine stip, kringerigheid en percentage holle knollen. Er kan dus nog wat worden verbeterd aan de licentierassen."

Eén reactie

  • wbrooymans

    Het zal allemaal wel. Ieder jaar hetzelfde praatje en ieder jaar hebben ze nog steeds bintjes nodig. Ik geloof het allemaal wel. Schijnbaar binnen paar jaar ziekte resistent bintje kijken wat dat wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.