AkkerbouwNieuws

‘Argentijnen verdienen te weinig aan graanteelt’

Buenos Aires – De boeren in Argentinië verdienen te weinig aan de graanteelt. Het land produceert steeds minder tarwe en mais en kan daardoor minder exporteren. De rol van Argentinië op de wereldmarkt neemt daardoor af.

De Amerikaanse landbouwraad in Argentinië verwacht dat het land dit seizoen niet meer dan 10 miljoen ton tarwe produceert. Dat was vijf jaar geleden nog 17 miljoen ton. De export bedraagt niet meer dan 5 miljoen ton tarwe. Dat was vijf jaar geleden nog twee keer zo veel.

De maisproductie blijft dit seizoen 2015/2016 beperkt tot 21 miljoen ton, wat een export van 12 miljoen ton mais mogelijk maakt. Vijf jaar geleden oogstte Argentinië nog 25 miljoen ton mais, waarvan 16 miljoen ton is verscheept naar andere landen.

Lage verdiensten

De landbouwraad schrijft de krimp in productie toe aan de lage verdiensten voor de boeren. De prijzen voor tarwe en mais zijn gedaald. De inflatie en de rente op leningen zijn hoog, wat de teelt- en transportkosten verhoogt. De regering heft belasting op de export van tarwe en mais. Ook betalen de boeren relatief veel belasting. De landbouwraad stelt dat 60 tot 70 procent van de gewassen wordt geteeld op gehuurd land. Bijna de helft van de grond is vanwege het lage saldo nog niet verhuurd voor een nieuwe teelt.

Beheer
WP Admin