Akkerbouw

Nieuws 3882 x bekeken 8 reacties

Monsanto niet onder indruk glyfosaatrapport

St. Louis – Monsanto is niet onder de indruk van het glyfosaatrapport dat het International Agency for Research on Cancer (IARC) gisteren heeft gepubliceerd.

De conclusie van het rapport, dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, werd al eerder bekendgemaakt. Volgens Monsanto heeft het IARC alleen gekeken naar potentiële kankergevaren en niet naar de risico's van daadwerkelijke blootstelling.

Met andere woorden: als glyfosaat kankerverwekkend is, betekent dat niet dat bij normaal gebruik van de onkruidverdelger mensen een verhoogde kans hebben op kanker. Dat de IARC niet kijkt naar de blootstellingsrisico's blijkt volgens het bedrijf ook uit het feit dat onder meer grapefruitsap en ontbijtspek door het IARC zijn ingedeeld bij de categorie 'mogelijk kankerverwekkend'.

Monsanto verwijst ook naar een recent onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie in Duitsland is uitgevoerd naar glyfosaat. De Duitse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er geen kankerverwekkende eigenschappen in glyfosaat konden worden vastgesteld en er geen toxische risico's zijn voor de menselijke gezondheid.

De Amerikaanse producent van zaden en gewasbescherming is niet de enige producent van glyfosaat, maar is wel eigenaar van het grootste glyfosaatmerk: Roundup. Het bedrijf verkoopt ook zaden die genetisch zijn aangepast om Roundup te kunnen weerstaan.

Laatste reacties

 • jaapfrerichs

  Ik ben blij dat Monsanto zich niet heel veel zorgen maakt, maar als ik hun zaaizaad koop, moet ik ervoor tekenen, dat als iemand kan bewijzen dat zij door mijn mais, tarwe of rijst, ziek zijn geworden, IK ervoor verantwoordelijk ben. En dat is een risico dat ik niet graag neem. Ondanks de geruststelling van Mosanto.

 • T@deler

  Glyfosaat is als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' ingeschat (2A) en dat is schadelijker dan het hier boven geschreven 'mogelijk kankerverwekkend' (2B)

 • trijnie

  @jaapfrerichs, dat ze dit van de afnemers eisen, geeft wel aan hoe onzuiver en gehaaid ze te werk gaan. Ik had niet verwacht dat  een bedrijf zo ver kan gaan.

 • Wim Claessens

  Trijnie, wanneer iemand van jouw zelfgemaakte biologisch geteelde aardbeienjam ziek wordt ben jij toch ook verantwoordelijk ook als er niets getekend is.

 • jaapfrerichs

  Wim Claessens, het gaat er om dat de aardbeien van Trijnie in goed vertrouwen zijn gekocht bij een leverancier. Deze leverancier heeft ermee geknoeid en Trijnie wordt daar dan op aangesproken. Dat is wat er gebeurt, daar laat de leverancier Trijnie voor tekenen. In hele kleine letters, met bijna witte lettertjes.

 • Wim Claessens

  Jaap, hoe zou je het dan willen dat de leverancier aansprakelijk is niet wetende of kunnen controleren wat Trijnie er allemaal mee doet. Als je je leverancier niet vertrouwd moet je er geen zaken mee doen.

 • ohzo

  Dat is ietwat kort door de bocht Wim. Ik denk ook wel dat je drommels goed snapt wat er bedoeld wordt.

 • mottonbird

  Wim Glyfosaat zit toch in de wortels van het gras ! dus geen probleem als de koeien het bruine gras eten !  eh  hoe kwam het ook alweer  in de wortels ?  ....  Ik geloof niet dat je snapt wat er bedoeld wordt . 

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.