AkkerbouwNieuws

Monsanto niet onder indruk glyfosaatrapport

St. Louis – Monsanto is niet onder de indruk van het glyfosaatrapport dat het International Agency for Research on Cancer (IARC) gisteren heeft gepubliceerd.

De conclusie van het rapport, dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, werd al eerder bekendgemaakt. Volgens Monsanto heeft het IARC alleen gekeken naar potentiële kankergevaren en niet naar de risico’s van daadwerkelijke blootstelling.

Met andere woorden: als glyfosaat kankerverwekkend is, betekent dat niet dat bij normaal gebruik van de onkruidverdelger mensen een verhoogde kans hebben op kanker. Dat de IARC niet kijkt naar de blootstellingsrisico’s blijkt volgens het bedrijf ook uit het feit dat onder meer grapefruitsap en ontbijtspek door het IARC zijn ingedeeld bij de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Monsanto verwijst ook naar een recent onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie in Duitsland is uitgevoerd naar glyfosaat. De Duitse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er geen kankerverwekkende eigenschappen in glyfosaat konden worden vastgesteld en er geen toxische risico’s zijn voor de menselijke gezondheid.

De Amerikaanse producent van zaden en gewasbescherming is niet de enige producent van glyfosaat, maar is wel eigenaar van het grootste glyfosaatmerk: Roundup. Het bedrijf verkoopt ook zaden die genetisch zijn aangepast om Roundup te kunnen weerstaan.

Beheer
WP Admin