Akkerbouw

Nieuws 2204 x bekeken

Kwaliteit pootgoed onder die van vorig jaar

Emmeloord – De keuringsdienst NAK heeft 1,3 procent van het areaal pootaardappelen afgekeurd en 9,2 procent in klasse verlaagd.

Daarmee scoort het pootgoed voor het eerst in deze veldkeuring wat betreft kwaliteit onder het niveau van vorig jaar. In 2014 was 0,8 procent van het pootgoed tot en met week 30 afgekeurd en 8,2 procent in klasse verlaagd. Maar vorig seizoen was wat betreft kwaliteit één van de beste pootgoedjaren van deze eeuw.

Bacterieziek

De belangrijkste reden voor klasseverlaging blijft bacterieziek. Tot en met week 30 is 79 procent van de percelen om die reden in klasse verlaagd. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In de laatste zeven jaar varieerde dat van 72 tot 81 procent. Klasseverlaging door virusziek daalt door de jaren heen naar 5 procent dit jaar. Dat was in 2009 nog 14 procent. De overige oorzaken, zoals rasvermenging, nemen toe naar 16 procent dit jaar. Dat was in 2009 nog 6 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.