Akkerbouw

Nieuws 3062 x bekeken 2 reactieslaatste update:2 jul 2015

Beregenen in Bant niet per se nodig, ondanks droogte

Bant – Ondanks de droogte blijkt beregenen niet per se nodig op de akkers van Theo Vos. De bodem onder de bovenste laag is vochtig genoeg.

Dat blijkt uit de profielkuil die akkerbouwer Theo Vos en Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot graven in een perceel Hytech-uien van Vos. "Ik graaf altijd een profielkuil als ik moet beslissen of ik ga beregenen", zegt Vos, die boert in Bant, Noordoostpolder. "Hier heb ik een goed gevoel bij", beoordeelt hij. "De stand van het gewas in combinatie met de beworteling en het vocht in de grond geeft aan dat de uien het nog wel een poosje op eigen kracht kunnen. Soms moet je geduld hebben." Het neerslagtekort geldt voor het hele land. De bovenste helft van de Noordoostpolder heeft op woensdag 1 juli een tekort van meer dan 150 millimeter.

Beregenen niet nodig

Uit deze profielkuil blijkt beregenen op dit perceel niet nodig. Al na 2,5 centimeter is de aarde donker. En de kuil toont een goed geworteld gewas. "Mooi om te zien", vindt Vos. "Ik ben al jaren flink aan het investeren in de bodem - met onder andere groenbemesters, rundveedrijfmest en de bodemverbeteraar PRP Sol - en dat werpt vruchten af. Ook heb ik dit uienperceel niet geploegd om uitdroging tegen te gaan. Dat lijkt goed uit te pakken."

Gezonde uien

Over het algemeen zijn de uien gezond dit jaar, zegt Jonker. "Ze lopen nog achter, maar de verschillen worden kleiner. Op veel percelen zien we vier of vijf pijpen, terwijl je nu hoop op drie pijpen meer."

Een groeistagnatie door de tropische temperaturen, verwacht Jonker nog niet. "Als het zo droog blijft, wellicht na volgende week."

Boeren kunnen zich euro's en inspanning besparen als het niet nodig blijkt de velden te beregenen.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    is het niet zo dat uien altijd een oppervlakkig wortelgestel hebben?

    hoe diep kunnen uien het water halen?

  • richard3


    Ga eens kijken op andere plekken, in de NOP hebben ze in juni meer dan 60mm gehad. De meest plaatsen in Nederland een stuk minder...

Of registreer je om te kunnen reageren.