Akkerbouw

Nieuws 1387 x bekeken 1 reactie

'Samenstelling akkerrand van belang voor ziektedruk'

Hulst - De samenstelling van een bloemenrand langs een akker is belangrijk.

Veel planten zijn waardplanten voor het Yn-virus of het PlamV-virus. De eerste is schadelijk voor pootaardappelen. Het PlamV-virus is gevaarlijk voor leliebollen.

Dat zei Aaldrik Venhuizen, manager Research en Development van Agrifirm Plant, op de themadag van de Nibem, de brancheorganisatie voor de biersector. "Daarnaast kunnen groenbemesters waardplanten zijn voor aaltjes of ze zelfs vermeerderen."

Natuurlijke vijanden luizen

Bloemenranden zijn wel goed voor de natuurlijke vijanden van luizen. Venhuizen: "Ook in de keuze van de gewasbeschermingsmiddelen kan een akkerbouwer daar rekening mee houden. Maar soms kan dat ook niet. Als de schadedrempel voor kniptorren wordt overschreden, moet je een pyrethroïde inzetten, ook al is dat nadelig voor natuurlijke plaagbestrijders."

Eén reactie

  • joohoo

    Daarom moet het ook als akkerrand en niet ergens een perceel, de opzet is zo veel mogelijk schade veroorzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.