Akkerbouw

Nieuws 1171 x bekeken laatste update:12 mei 2015

Phytophthorapopulatie weinig in samenstelling veranderd

Wageningen - De phytophthorapopulatie is in 2014 qua samenstelling maar weinig veranderd ten opzichte 2013.

Dat blijkt uit het Europese monitoringsonderzoek van het wetenschappelijke bedrijfsnetwerk Euroblight, bestaande uit middelenfabrikanten, kwekers en Europese onderzoeksinstituten.

In 2013 is voor het eerst de phytophthorapopulatie in heel Europa in kaart gebracht. Er zijn toen 795 phytophthoramonsters verzameld en gedetermineerd. In 2014 zijn ruim 1.552 phytophthoramonsters geanalyseerd, vertelt Geert Kessel, onderzoeker gewasbescherming bij Wageningen UR, één  van de organisaties verbonden aan Euroblight.

Blue 13 is qua omvang in Europa nog steeds de grootste met een omvang van 36 procent. Deze komt vooral ten zuiden van de lijn Nederland, Denemarken en Polen voor. In Spanje heeft de agressieve stam Blue 13 inmiddels de oude phytophthorastam EU2-A2 verdrongen. In 2013 had EU2-A2 in Spanje nog een aandeel van 15 procent, in 2014 nog maar een paar procent. Wellicht dat de stam dit jaar geheel door Blue 13 wordt verdrongen. Ook in Nederland en België is het aandeel Blue 13 gegroeid.

De phytophthorastam Pink 6 komt vooral voor in het Verenigd Koninkrijk en Bretagne in Frankrijk en lijkt daar qua aandeel te groeien. Het heeft in Europa een gemiddeld aandeel van 32 procent.

De phytophthorastam Green 33 is in Europa nagenoeg uitgestorven. Rond 2010 kwam deze stam in Nederland veelvuldig voor en veroorzaakte toen problemen in aardappelen, omdat de schimmel minder gevoelig was voor de actieve stof fluazinam, het ingrediënt van Shirlan.

Of registreer je om te kunnen reageren.