AkkerbouwNieuws

Zorgen om bodemvruchtbaarheid Flevoland

Driebergen – De kwaliteit van de bodem in Flevoland, die bekend staat als een van de meest vruchtbare bodems van Nederland, neemt structureel af. Dat komt doordat de agrarische keten geen gezamenlijke verantwoordelijkheid neemt die het belang van de bodem dient.

Dat staat in het rapport ‘Van bodemdilemma’s naar integrale verduurzaming’ van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV). De publicatie wordt vandaag aan Gedeputeerde Bert Gijsberts van Flevoland overhandigd.

Groentetuin van Europa

Flevoland wordt ook wel de groentetuin van Europa genoemd, maar het streven naar een hoge productie brengt die titel volgens de raad in gevaar.

De afbraak van de bodemvruchtbaarheid komt onder meer door het liberaliseren van de pacht, schetst de raad. Dit leidt tot steeds kortere pachtperiodes met hogere pacht- en grondprijzen. “Dat noodzaakt agrarische ondernemers tot het telen van gewassen die financieel het meest aantrekkelijk zijn. De intensivering van teelten als peen en bloembollen, de inzet van zware machines en het oogsten in het natte seizoen zijn echter zeer schadelijk voor de bodemstructuur.”

Diepploegen voor herstel

Om de bodemkwaliteit te herstellen en zeker te zijn van een hoge productie nemen steeds meer akkerbouwers hun toevlucht tot diepploegen, registreert de RIDLV. “Tot zo’n 1,5 meter diep keren ze de grond en halen ze lichtere, beter bewerkbare grond naar boven. Een drastische en slechts tijdelijke oplossing, want hij kan maar één keer worden uitgevoerd.”

Het ontbreekt de agrarische keten aan regie ten bate van de bodem, concludeert de raad. Intensieve samenwerking is volgens de RIDLV het antwoord op de teruglopende bodemkwaliteit van de vruchtbare grond in Flevoland. “Boeren, industrie, handelspartijen, overheden, waterschappen en burgers hebben allemaal groot belang hebben bij een vruchtbare bodem. Dat belang wordt erkend, maar de partijen nemen geen gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Het rapport is te downloaden vanaf de website van de RIDLV en het Louis Bolk Instituut.

Beheer
WP Admin