Akkerbouw

Nieuws 4875 x bekeken 10 reacties

Boer laat kans op natuurgeld liggen

Groningen - Akkerbouwers laten kansen op geld uit het Europees landbouwbudget liggen. Dat stelt de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (Anog) op basis van een verkenning in het eigen werkgebied.

Er liggen meer kansen om met gebruikmaking van de vergroeningsmogelijkheden in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aan agrarisch natuurbeheer te doen, aldus Anog.

Volgens Anog vult ongeveer driekwart van de bedrijven de vergroening in met vanggewassen. "Zelfs op de Oldambtster klei, waar de teelt lastig werd geacht, is dat nog altijd de helft. Op de klei wordt ook veel gekozen voor eiwitgewassen zoals luzerne en zal het areaal luzerne toenemen", zo heeft Anog vastgesteld.

De natuurvereniging stelt verheugd dat de animo voor agrarisch natuurbeheer in het akkerbouwgebied niet is verminderd. Slechts in een enkel geval is een vogelrand vervangen door een onbeheerde akkerrand in het kader van de vergroening.

De agrarische natuurvereniging zegt dat de vergroeningsmaatregelen maar mondjesmaat natuur opleveren. Er zijn wel kansen, maar die worden te weinig benut: "Luzerne kan bijdragen aan het broedsucces van de veldleeuwerik, maar alleen als het op strategische gekozen plekken komt te liggen. Die sturing ontbreekt nu geheel."

Gebiedscollectieven zoals Anog kunnen die sturing verzorgen, maar beschikken niet over 'verleidingsmethoden' om akkerbouwers groenere keuzen te laten maken. Volgens de agrarische natuurverenigingen zouden provincies en het rijk het beleid voor het agrarisch natuurbeheer en voor de vergroening beter op elkaar moeten afstemmen. Samenwerkende boerenverenigingen kunnen daar ook een rol in spelen, zegt Anog.

Laatste reacties

 • koestal

  De regels zijn lastig en de controles zijn nog strenger om aan te voldoen ,laat de ambtenaren het geld zelf maar op vreten.

 • koestal

  Kansen ,maar nog meer kansen dat je het geld niet krijgt

 • Bloemestein


  Ja koestal, rgeltjes, en dan ook 'Laat de ene ambtenaar vooral niet weten waar de andere mee bezig is'!

 • koestal

  Laat je geen vette worst voor houden ,die je waarschijnlijk toch niet krijgt. Beter een veldleeuwerik in de hand dan 10 in de lucht

 • willemijn


  Steeds meer boeren stoppen juist met de natuur randen ivm te late betaling en de complexe regelgeving ,het is haast niet te doen.

 • joohoo


  En straks alles dood spuiten met Roundup.

  OVERHEID JE HEBT ER OM GEVRAAGD.

 • 344412

  Papieren en controleurs vergallen het plezier in het boeren. Die zoek je niet op, die vermijd je...

 • W Geverink

  Ik heb met mijn natuur helemaal geen werk. Ok ik heb net 12 dikke bomen omgezaagd voor de kachel dus ja, natuur kost werk. Ook ligt er na harde wind wel eens een boom over de draad. Ik beheer mijn natuur helemaal zelf en wens daarvoor helemaal geen geld of bemoeienis van de overheid.

 • trijnie

  Groot gelijk Geverink, doe ik ook. In mijn natuur mogen ookWilde krenten en Amerikaanse Eiken staan. Allerlei uitheems spul wat er als ik een toelage zou krijgen niet in had gemogen.
  Lekker eigen baas op eigen erf.

 • PetervanKempen


  Het geld inpikken wat blijft liggen dat doen de TBO's wel die zijn onverzadigbaar.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.