AkkerbouwNieuws

Telers onderschatten gevolg heretikettering

Westmaas – De planning van het toepassen van herbiciden en fungiciden is een hele puzzel aan het worden. DLV Plant-adviseur Luc Remijn merkt dat telers zich onvoldoende bewust zijn van de gevolgen van de heretikettering van gewasbeschermingsmiddelen.

Op het etiket staat nu een overzichtstabel met daarin dosering én maximumaantal toepassingen en aanvullende restricties. Het is volgens Remijn belangrijk voor akkerbouwers om nu een goed plan te maken waarmee ook aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

De vervanging van het Wettelijke Gebruiksvoorschrift en Gebruiksaanwijzingen (WGGA) door het nieuwe Wettelijk Gebruiksvoorschrift en Aanbevelingen (WG/A) op de etiketten is in 2014 gestart. Tot 1 juni 2014 mochten verpakkingen met een oud etiket nog worden verkocht. Komend teeltjaar zal dus vrijwel volledig volgens de nieuwe etiketten gewerkt moeten worden.

Als voorbeeld noemt Remijn de aanvullende restricties op het gebruik van de herbicide Pyramin. Dat mag nog maar een keer in de drie jaar op een perceel toegepast worden. Telers die uien en bieten na elkaar telen kunnen Pyramin dan maar in een van de gewassen inzetten en moeten voor de andere teelt een alternatief middel zoeken.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin