AkkerbouwNieuws

‘Solanic goed voor 0,5 tot 1 cent per kilo aardappel’

Klarenbeek – Solanic draagt op termijn €5 tot €10 per ton bij aan de aardappelprijs voor Avebe-telers. Dat vertelde Mark van Woerden, manager Agro bij Avebe op een telersvergadering in Klarenbeek.

Solanic is het dochterbedrijf van Avebe dat hoogwaardig plantaardig eiwit uit zetmeelaardappelen haalt. Het eiwit is bestemd voor humane voedingsmiddelen.

Avebe ziet een markt voor 5.000 ton hoogwaardig aardappeleiwit. Daarom schaalt het concern de Solanic-fabriek in Gasselternijveen op. De productie wordt vervijfvoudigd. De fabriek wordt in augustus 2015 opgestart.

Volgens Van Woerden zijn de marktperspectieven voor plantaardige eiwitten uitstekend. De consumptie neemt toe. Consumenten gaan bewuster met voeding om. Ze krijgen steeds meer een voorkeur voor plantaardige eiwitten boven dierlijke eiwitten, vanwege milieuoverwegingen, dierenwelzijn en dierziekten. Plantaardige eiwitten hebben een ecologische footprint die vijf maal zo laag is als dierlijke eiwitten. Bovendien is aardappel­eiwit niet genetisch gemodificeerd, in tegenstelling tot veel eiwit uit sojabonen. Het eiwit uit aardappelen heeft als extra voordeel boven andere plantaardige eiwitten dat het goede voedingseigenschappen bezit. Aardappeleiwit heeft een unieke structuur en veroorzaakt geen allergieën. Vooral dat laatste is een groot voordeel.

Avebe richtte begin 2007 Solanic op. Eind dat jaar startte Avebe met produceren. De fabriek in Gasselternijveen werd geopend door de toenmalige landbouwminister Gerda Verburg.

Beheer
WP Admin