Akkerbouw

Nieuws 1965 x bekeken

Eerste nabetaling in geschiedenis Agrico

Agrico doet voor het eerst in de geschiedenis een nabetaling aan de leden. De coöperatie had een aantal financiële meevallers, zegt directeur Jan Van Hoogen. "Dat bedrag liep zo hoog op, dat de ledenraad besloot tot een nabetaling."

De nabetaling omvat totaal €3 miljoen. De nabetaling wordt berekend over alle poot- en consumptieaardappelen die in de pool zijn geleverd en bedraagt gemiddeld €231 per hectare. Pootgoedtelers ontvangen 64 cent per 100 kilo extra en consumptieaardappeltelers 44 cent per 100 kilo. De definitieve pootgoedprijs voor oogst 2014 komt daarmee op €24,26 per 100 kilo.

Hoger resultaat Agrico bv

Bij de bespreking van de jaarrekening over 2014/2015, afgelopen vrijdag, ging de ledenraad van Agrico op voorstel van het bestuur akkoord met de nabetaling van €3 miljoen. Bij het vaststellen van de uitbetalingscapaciteit, eind mei, bleek er sprake van bijzondere financiële meevallers. Hierdoor viel het resultaat van Agrico bv veel hoger uit dan vooraf was ingeschat.

Meevallers

Agrico trof afgelopen boekjaar 2014/2015 een schikking met een scheepvaartmaatschappij. Het Franse dochterbedrijf draaide beter dan aanvankelijk was ingeschat. En de zeer late leveringen van pootaardappelen brachten meer geld op dan was ingeschat, zegt Van Hoogen. "In mei/juni maken we een schatting van wat de verkoop van pootaardappelen heeft opgebracht in dat boekjaar. Een land als Oezbekistan ontvangt het pootgoed pas in juli. Die late bestemmingen brachten meer geld op dan we in mei/juni hadden voorzien."

Aangezien het de ambitie is van coöperatie Agrico om maximaal inkomen te genereren voor haar leden stelde het bestuur aan de ledenraad voor om een nabetaling op alle pools te doen voor een totaalbedrag van €3 miljoen.

Jaarverslag deze week naar leden

Het jaarverslag wordt deze week naar Agrico-leden opgestuurd. De jaarrekening wordt in de centrale ledenvergadering op 10 december toegelicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.