Akkerbouw

Nieuws 1118 x bekeken laatste update:29 okt 2015

Winbaarheid suikerbieten stijgt

Dinteloord – Het suikergehalte in de suikerbietencampagne stagneert in de vijfde week, 18 tot en met 24 oktober, maar de winbaarheid neemt toe. Door de natte omstandigheden pakt het tarrapercentage ook hoger uit (11,8%).

Desalniettemin is Suiker Unie tevreden over het verloop van de campagne. "Door de dalende waardes van kalium, natrium en stikstof neemt de winbaarheid toe", legt Pieter Brooijmans, manager agrarische dienst, uit.

Suikergehalte is lager

Hiermee stijgt de winbaarheid boven 91 punten uit. Het suikergehalte is een fractie lager dan de voorgaande week: 16,5%. Het campagnegemiddelde gaat hiermee naar 16,3%. De beste presterende regio's op suikerpercentage zijn deze campagne vooralsnog Groningen veen (17,1% gemiddeld), Groningen zand en Drenthe been (beide 17%).

Verwachting onveranderd

De suikeropbrengst van de tot nu toe geleverde bieten is 13 ton per hectare. Dit betreft circa 13% van het totale areaal suikerbieten in Nederland. De verwachting voor de gemiddelde eindopbrengst is onveranderd 13,9 ton.

Herfstweer

Brooijmans geeft aan dat de kwaliteit nog wel tot eind november in de lift kan zitten, zeker met het huidige mooie herfstweer. "En de rooiomstandigheden zijn nu ook weer beter, dus we hebben geen reden om te klagen. Ik verwacht weer een plus deze week."

Of registreer je om te kunnen reageren.