AkkerbouwNieuws

Uien goed drogen dit seizoen van levensbelang

Middelburg – De indrukken van de kwaliteit van de uienoogst lopen wat uiteen, maar over één ding is iedereen het eens op het uiencongres in Middelburg: dit seizoen moet er extra goed worden gedroogd.

De kwaliteit van laat geoogste uien is twijfelachtig, zegt Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant en uien-onderzoekinstituut UIKC. Die late uien hebben groeistoten gehad in augustus, waardoor ze te los zijn gegroeid. Hierdoor krijgt bacterie vat op het product.

Vocht

“We komen boxen tegen die niet fris ruiken, zurig. Dan is er wat aan de hand”, legt Remijn uit. “Hoeveel bacterie voorkomt, is lastig te zeggen. De uien zitten immers achter de planken. De aangetaste uien geven vocht af en dat verpest de kwaliteit van de rest van de uien in de box of kist.”

Niet koprot-vrij

Bovendien lijkt het er volgens Remijn op dat de Nederland uienproductie niet koprotvrij blijft. “We zijn al koprot tegengekomen in twee cellen. Misschien blijft het daarbij. Eind deze maand wordt dat duidelijk.”

[([002_rb-image-2705095.jpeg]:inzetgroot)]

Akkerbouwer Peter van Zutphen in Emmeloord bij de bewaarcomputer voor zijn uienschuur. Hij vreest voor koprot en watervellen door de natte zomer. “Ze hebben in het water gestaan, dus we houden ons hart vast voor wat de bewaarperiode betreft. De uien lijken nu goed, maar het is afwachten.” Foto: Petra Vos

Drogen extra lastig dit seizoen

Zowel in het geval van bacterieziek als koprot is goed drogen van levensbelang. Dit jaar is het drogen extra lastig doordat het product nat is en de producttemperatuur lager is dan de buitentemperatuur.

Dat merkt ook Chayenne Wiskerke, directeur van uienverwerker Wiskerke Onions, op. “Dit seizoen komt meer kennis en kunde bij het bewaren kijken dan normaal”, zegt Wiskerke. “Te snel drogen kan ertoe lieden dat de uien kaal vallen, dus moet het product stabiel worden gehouden.”

Effect op lange termijn

Desalniettemin noemt ze de kwaliteit van de uien ‘tot nu toe goed’. Zo trof ze nog geen koprot aan, waarvoor het ook nog vroeg is. “Maar ik zie zeker verschillen met vorig jaar. De rooiomstandigheden waren toen beter. Nu liggen er nog steeds uien buiten, terwijl het ook al heeft gesneeuwd in Limburg. Dat heeft effect op de lange termijn kwaliteit. Problemen zie je echter pas na drie, vier weken bewaring.”

Diversiteit aan weersomstandigheden

Dat er nog uien buiten liggen, vindt Mees de Lorm van Seminis niet heel bijzonder. “Dat gebeurt wel vaker.” Hij schat dat er nog enkele procenten op het land liggen. “Gemiddeld genomen is de kwaliteit goed. In partijen die later zijn afgestorven, is het risico op watervellen, bacterieziek en kleurverlies groter. De verschillen tussen en in gebieden zijn bijzonder groot dit jaar door de diversiteit aan weersomstandigheden.”

Promotie voor de ui

Het internationale uiencongres werd maandag 19 oktober gehouden in het Zeeuwse Middelburg, aan de vooravond van het wetenschappelijke congres Euronion. Deze gelegenheid werd door de Holland Onion Association, van de vereniging GroentenFruit Huis, aangegrepen om het campagneconcept ‘Niet zomaar een ui …’ te lanceren. In de promotiecampagne wordt de Nederlandse ui als internationaal merk neergezet. Zo wil de uienhandel zijn marktpositie verstevigen en uitbouwen.

Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel, is zeer tevreden over de animo voor het congres. “Een mooie zaal vol met 130 enthousiaste mensen uit de uiensector, dat is prachtig.”

Beheer
WP Admin