Akkerbouw

Nieuws 3444 x bekeken

Areaal suikerbieten stijgt flink in 2016

Dinteloord - Het areaal suikerbieten lijkt in 2016 flink te stijgen met 10.000 hectare. Dat meldt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie, in het Cosun Magazine.

Sikken baseert zich hierbij op het opgegeven areaal van telers die bietenzaad hebben besteld in de vroegbestelling.

Vorig jaar areaalkrimp

Vorig jaar daalde het areaal met 16.600 (22 procent) naar 58.500 hectare. Dat kwam door de recordproductie in 2014; er moest veel suiker worden doorgeschoven naar quotumseizoen 2015/16. Daardoor zaaiden akkerbouwers weinig bieten in 2015.

Voorzichtige areaalplanning

Met de verwachte areaalstijging overtreft 2016 teeltjaar 2014 nog niet. "Telers lijken wat voorzichtig in hun areaalplanning, terwijl dat niet nodig is", licht Sikken toe. "Doorschuiven van 2016 naar 2017 is namelijk niet aan de orde. Surplussuiker van 2016 wordt volledig afgerekend."

Suiker niet doorgeschoven

Suiker Unie merkt dat niet alle telers zich ervan bewust zijn dat dit jaar geen suiker verplicht wordt doorgeschoven. Dat er dit jaar bij veel telers surplussuiker komt, is gezien de hoge opbrengstverwachting wel duidelijk.

Alle surplusbieten van deze campagne worden dus afgerekend. Dat geldt ook voor 2016, ook dan wordt surplussuiker niet doorgeschoven naar 2017. Bietentelers kunnen in 2016 en in 2017 dus met een schone lei beginnen.

2016 referentiejaar

Deze wetenschap is van belang bij de areaalplanning. Met het oog hierop wijst Suiker Unie er tevens op dat 2016 een referentiejaar wordt voor de leveringsrechten vanaf 2017. Het volleveren van de toewijzing in 2016 is dus erg belangrijk voor de toekomstige teeltmogelijkheden. Telers doen er daarom verstandig aan niet te krap uit te zaaien.

35 procent zaad in vroegbestelling

In de vroegbestelling is ongeveer 35 procent van het benodigde bietenzaad voor 2016 besteld. De populairste rassen zijn Isabelle KWS, Florena KWS en BTS990. Ruim 80 procent van de vroegbestelling verliep digitaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.