Akkerbouw

Nieuws 2631 x bekeken laatste update:8 okt 2015

Hectare-opbrengst uien op niveau vorig jaar

Noordhoek – De hectare-opbrengst bij uien is met 59,7 ton per hectare vrijwel gelijk aan vorig jaar. Daarmee blijft de hectareproductie 5 procent onder het 5-jarig gemiddelde. Dat blijkt uit proefrooiingen bij leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De proefrooiing bij de VTA-telers is vorige maand uitgevoerd. De opbrengstmeting vindt al sinds 2001 plaats volgens een vast concept en elk jaar op hetzelfde moment.

Verschillen

Dit jaar valt op dat de verschillen tussen de percelen groot zijn. In het Noorden liggen de opbrengsten duidelijk hoger dan in het Zuiden. Gemiddeld gesproken is het product wel een stuk grover gegroeid. Dit jaar is 62 procent grover dan 60 millimeter. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 57 procent. Vorig jaar bleven de uien fijner met 53 procent grover dan 60 millimeter.

Lastig inschatten

Volgens de VTA is het op dit moment nog lastig om een inschatting te maken van de totale oogst. Wel wordt uitgegaan van een grotere oogst dan vorig jaar omdat het uienareaal 7 procent groter is dan een jaar geleden, aldus VTA.

Of registreer je om te kunnen reageren.