Akkerbouw

Nieuws 1987 x bekeken

Noordelijke gerstteelt voor whiskyproductie

Apeldoorn – Zo'n 25 akkerbouwers in Friesland en Groningen gaan brouwgerst telen voor de productie van whisky. De gerst wordt geteeld voor het project 'Odyssey voor whisky', een initiatief van Holland Malt en Agrifirm Plant.

Holland Malt kreeg twee jaar geleden de vraag van een Schotse producent naar de mogelijkheden voor de teelt van Nederlandse brouwgerst. Vorig jaar is een proef gedaan op 40 hectare, dit jaar wordt 250 hectare ingezaaid.

Volgens relatiemanager Arco Amperse van Agrifirm Plant is een deel van het areaal al ingevuld, maar kunnen nog meer telers aansluiten. Omwille van de logistiek is het teeltgebied beperkt tot delen van Noord-Nederland.

Het nieuwe gerstras Odyssey heeft een laag eiwitgehalte en is daardoor goed geschikt voor het stoken van whiskey. Dat maakt teelt van brouwgerst mogelijk op kleipercelen waar het eiwitgehalte van gerst voor bierproductie gemiddeld te laag is.

De gerst wordt betaald via het poolsysteem van Agrifirm Plant. Net als bij andere brouwgerst gelden een aantal criteria, waaronder korrelgrootte en afwijkende korrels. Het aandeel eiwit vervalt. "Door het ontbreken van een ondergrens voor eiwit kan de premie hoger uitpakken."

Amperse noemt de teelt bijzonder, omdat niet eerder op deze schaal in Nederland brouwgerst voor whisky is geteeld. "Dat unieke spreekt een deel van de telers ook zeker aan."

Agrifirm doet geen uitspraken over een vervolg van het project, maar Amperse zegt dat het bedrijf de ambitie heeft ermee door te gaan. "Vorig jaar is het klein begonnen en nu kunnen we opschalen."

Agrifirm Plant houdt donderdag vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst bij whiskybrouwerij 'It Fryske Hynder' in Bolsward.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.