Akkerbouw

Nieuws 1789 x bekeken 5 reacties

'Meer Europese tarwe in veevoer'

Brussel – De EU gaat dit seizoen meer tarwe gebruiken voor veevoer. Er gaat minder mais in het voer.

Dat verwacht de International Grains Council (IGC). Dat komt omdat tarwe veel goedkoper is dan vorig seizoen. De tarweprijs in de EU zakte alleen in juli al gemiddeld met 6 procent. Bovendien regent het veel in grote delen van de EU, waardoor de tarwe aan kwaliteit verliest.

De IGC schat dat de EU dit seizoen 140 miljoen ton zachte tarwe oogst. Daarvan wordt 50 miljoen ton verwerkt in veevoer, meldt de IGC in de laatste graanprognose. Dat is bijna 7 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De EU verwerkt 52 miljoen ton eigen geteelde mais in het voer, tegen 55 miljoen ton vorig seizoen. De regen gaat niet ten koste van de hoeveelheid. De EU oogst 5 miljoen ton zachte tarwe meer dan vorig seizoen, stelt de IGC.

De regen drukt wel de kwaliteit. De IGC verwacht dan ook dat de EU minder tarwe verkoopt aan derde landen. Vorig seizoen is een record van 31 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd. Dat daalt naar 26 miljoen ton dit jaar.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Waarom niet broden bakken voor de voedselbank of tarwe geven aan andere landen ipv inefficïent in de vee-industrie pompen waar 30 % van het vlees verbrand of weggegooid wordt?
  Maw dat de vleesindustrie barmhartige voorziet in de voedsel voorziening is dus een triest sprookje.

 • Cb1987

  Geloof dat we al wel genoeg hebben weg gegeven.

 • John*

  ishtar, de vleessector is hier juist de schakel die de tarwe die niet bakwaardig is omzet in vlees en mest. vlees om te consumeren en mest om nieuwe tarwe te laten groeien waarvan weer een deel bakwaardig is. Van het vlees neemt een mens 95% alles op aan voedingsstoffen, van tarwe houd het bij 50% op.. de rest verdwijnt in het riool en komt nooit meer op het land om iets nieuws van te laten groeien. Daarom is de ecologische voetafdruk van een vegetariër ook groter dan van iemand die gewoon lekker vlees eet.

 • farmerbn

  Je kunt geen brood bakken van slechte tarwe en slechte tarwe geven aan andere landen is waanzin. Gelukkig zijn er hier dieren die die slechte tarwe kunnen omzetten in goed vlees.

 • slutter

  En zo zit dat......Ishtar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.