Akkerbouw

Nieuws 1201 x bekeken

Schimmels en vraat in suikerbieten

Bergen op Zoom – Op bietenpercelen wordt stemphylium, cersospora en rupsenvraat gevonden, meldt bieteninstituut IRS.

In de Noordoostpolder gaat het om stemphylium en in Flevoland om stemphylium en cercospora. Eind vorige week werd op een aantal bietenpercelen in Oost-Brabant, het Noordelijk zand en Noordelijk dal/veen al stemphylium aangetroffen.

De bladschimmelwaarschuwingsdienst van IRS adviseert telers in deze regio's alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. De schade van stemphylium en cercospora kan oplopen tot boven de 40 procent.

Uit recent IRS-onderzoek bleek Retengo Plust het meest effectief tegen stemphylium. "Zodra tijdens de wekelijkse gewascontrole aantasting door een van de vijf bladschimmels wordt gevonden, is het advies een bespuiting uit te voeren."

Daarnaast worden op diverse plaatsen kleine gaatjes in het bietenblad gevonden door vraat van rupsen. Bestrijding is pas nodig als de rupsen 30 procent van het bladoppervlak dreigen weg te vreten.

Of registreer je om te kunnen reageren.