Akkerbouw

Nieuws 789 x bekeken

NAK verlaagt 1.140 hectare pootgoed

Emmeloord – De keuringsdienst NAK heeft tot vorige week 1.140 hectare (3 procent) pootaardappelen verlaagd in de veldkeuring.

De oorzaak was meestal bacterieziek, het mozaïekvirus komt procentueel veel minder voor dan in de voorgaande jaren.

Het verlagingspercentage is vergelijkbaar met 2012 (2,5 procent). Het hoogste verlagingspercentage staat bij de regio Noord II, zandgronden (4,2 procent), gevolgd door Midden met 3,2 procent. Het afkeuringspercentage is met 0,4 gelijk aan 2012. In 2013 was de gewasontwikkeling later door het koude voorjaar en was er dus ook minder afgekeurd en verlaagd.

De afgelopen week was de bladluissituatie rustig na een forse druk in de eerste twee weken van juni. Alertheid is volgende NAK geboden, omdat virusoverbrengende bladluizen vliegen bij mooi zonnig weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.