Akkerbouw

Nieuws 1287 x bekeken

Bodemherbicide in najaar essentieel in resistentiestrategie duist

Nieuw-Beerta - Een najaarsbespuiting met een bodemherbicide is een essentiële maatregel om duist in wintertarwe te beheersen.

Dat stelt SPNA-onderzoeker Jaap van 't Westeinde op basis van proeven op de Oostgroningse proefboerderij Ebelsheerd. De bespuiting met bodemherbicide moet dan plaatsvnden net voor of net na opkomst van de wintertarwe.
"In het voorjaar moet dan de dsui tworden aangepakt met een contactherbicide", aldus Van 't Westeinde.
Hij noemt de najaarsbestrijding noodzakelijk om de ontwikkeling van resistentie tegen Atlantis zoveel mogelijk te vertragen. Overigens gaat Van 't Westeinde ervan uit dat op den duur resistentoe onafwendbaar is, ondanks toevoegingen aan Altantis of nieuwe formeleringen van het middel. "Daarom moeten we alles aangrijpen de druk in het voorjaar te verminderen."
Het effect van een najaarsbespuiting met bodemherbicide is dinsdag 1 juli te zien op de opendag van af 13:00 uur op Ebelsheerd. In workshiops wordt verder onder meer gesproken over niet kerende grond bewerking voor suikerbieten en de niewste generatie fungiciden voor granen.
Herbicide resistente duist is een probleem in de Groningse graanteelt, maar manifesteert zich inmiddels ook in het zuidwestelijk kleigebied. In Duitsland en Engeland komt het probeem vrij algemeen voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.