Akkerbouw

Nieuws 2656 x bekeken 1 reactie

Wateroverlast voor Noordelijke akkerbouwers

Assen - In het noorden van het land leidt de grote hoeveelheid neerslag van het afgelopen weekeinde tot problemen. Vooral in Drenthe is veel regen gevallen.

De grond is verzadigd met vocht, waardoor het water blijft staan. In het Zuiden zijn akkerbouwers juist blij met een mooie hoeveelheid.

Veel akkerbouwers spitten geulen om het water af te voeren, zegt Roelof Naber van DLV Plant-team Noordoost. "Maar het moet wel ergens naartoe kunnen, anders heeft het geen zin. Of dat kan, ligt aan de grondsoort en ligging van percelen."

Het volgende alternatief is dat het water wegzakt. "Wat blijft er dan over van nutriënten? Bieten, uien en aardappelen staan nu in het water. Hierdoor gaan planten breed wortelen, wat later tot problemen kan leiden. Ook kan het zijn dat pootaardappelen wegrotten door het vocht. Zeker in het zwaarst getroffen gebied in het midden van Drenthe."

Het warme, droge voorjaar zorgde voor een goede uitgangspositie voor de akkerbouw. "Dat mooie is er nu wel af. Ik vraag me af hoe de gewassen straks onder het vocht vandaan komen."

Naber vreest bovendien voor plaatselijk structuurbederf. "Akkerbouwers komen deze week niet meer op de natte percelen, terwijl schoffelen de verhoudingen met water en lucht mooi zou kunnen herstellen."

Hoe anders is de situatie in het Zuidwesten, waar de neerslag juist goed is geweest. "Hier viel 20 tot 30 millimeter", vertelt Luc Remijn van DLV Plant. "Lekker lang en niet te intensief, ideaal. De probleempjes van de droogte zijn hierdoor over."

In het midden van het land zijn er hier en daar problemen door het water, maar Paul Hooijman van DLV Plant merkt dat telers zich steeds beter voorbereiden. "Ze zorgen voor waterafvoer. Toch zijn problemen niet helemaal te voorkomen als het zoveel regent als afgelopen weekeinde. Het spuitwerk loopt ook achter."

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.