AkkerbouwNieuws

Derogatie drijft huurprijs grond op

Doetinchem – De derogatie voor de veehouderij drijft de prijs van huurland omhoog. Dat kost akkerbouwers geld. Door de derogatie komt minder grond beschikbaar voor de akkerbouw.

Akkerbouwers moeten steeds meer moeite doen om veehouders te vinden die grond willen verhuren of ruilen. Brussel verscherpte de eisen voor derogatie. Veehouders mogen meer rundermest gebruiken als ze 80 procent grasland hebben. Dat was 70 procent. Daardoor zien veehouders ervan af om grond te verhuren of te ruilen met akkerbouwers. Waar gras staat, kunnen geen akkerbouwgewassen groeien, zegt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen. “LTO was hier al bevreesd voor. Staatssecretaris Dijksma heeft toegezegd dat er een regeling komt voor knelgevallen. Stel dat een veehouder grond heeft verhuurd en dat de akkerbouwer daar al aardappelen heeft gepoot. De overheid moet dit zien als een knelgeval.”

Bossers verwacht dat de vraag naar huurland toeneemt. “Aardappeltelers die willen opschalen, zoeken grond om te huren of te ruilen. Door de derogatie-eis van 80 procent grasland komt minder grond beschikbaar.”

Ook voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen voorziet dat het steeds moeilijker wordt voor akkerbouwers om land te huren of te ruilen. “Dat speelt vooral in de gebieden met veehouderijbedrijven en waar aardappelteelt mogelijk is. Dat drijft de prijs op en dat gaat akkerbouwers geld kosten.”

Er is een alternatief, zegt Hiddema. “De veehouder kan land verhuren aan de akkerbouwer en dan meer land terughuren, waar hij gras inzaait. Zo kan de veehouder voldoen aan de derogatie-eis en kan de akkerbouwer aardappelen telen.”

Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond zegt dat veel veehouders en akkerbouwers grond ruilen of verhuren. “Vooral in Flevoland en Oost-Brabant gebeurt dat veel. Daar wordt de aangescherpte derogatie-eis een probleem voor de akkerbouwers.”

Akkerbouwer Martin ten Cate in Swifterbant in Flevoland raakte huurland kwijt, omdat de veehouder de grond zelf nodig had. “Ik huur tweederde van de grond die ik nodig heb voor de teelt van pootaardappelen. Gelukkig heb ik nieuwe grond gevonden. Maar het vinden van geschikte grond wordt steeds lastiger. Dat komt door de aangescherpte eis voor de derogatie. Maar ook door de strengere regels die gelden voor aardappelmoeheid.”

Beheer
WP Admin