Akkerbouw

Nieuws 9591 x bekeken 12 reacties

Derogatie drijft huurprijs grond op

Doetinchem – De derogatie voor de veehouderij drijft de prijs van huurland omhoog. Dat kost akkerbouwers geld. Door de derogatie komt minder grond beschikbaar voor de akkerbouw.

Akkerbouwers moeten steeds meer moeite doen om veehouders te vinden die grond willen verhuren of ruilen. Brussel verscherpte de eisen voor derogatie. Veehouders mogen meer rundermest gebruiken als ze 80 procent grasland hebben. Dat was 70 procent. Daardoor zien veehouders ervan af om grond te verhuren of te ruilen met akkerbouwers. Waar gras staat, kunnen geen akkerbouwgewassen groeien, zegt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen. "LTO was hier al bevreesd voor. Staatssecretaris Dijksma heeft toegezegd dat er een regeling komt voor knelgevallen. Stel dat een veehouder grond heeft verhuurd en dat de akkerbouwer daar al aardappelen heeft gepoot. De overheid moet dit zien als een knelgeval."

Bossers verwacht dat de vraag naar huurland toeneemt. "Aardappeltelers die willen opschalen, zoeken grond om te huren of te ruilen. Door de derogatie-eis van 80 procent grasland komt minder grond beschikbaar."

Ook voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen voorziet dat het steeds moeilijker wordt voor akkerbouwers om land te huren of te ruilen. "Dat speelt vooral in de gebieden met veehouderijbedrijven en waar aardappelteelt mogelijk is. Dat drijft de prijs op en dat gaat akkerbouwers geld kosten."

Er is een alternatief, zegt Hiddema. "De veehouder kan land verhuren aan de akkerbouwer en dan meer land terughuren, waar hij gras inzaait. Zo kan de veehouder voldoen aan de derogatie-eis en kan de akkerbouwer aardappelen telen."

Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond zegt dat veel veehouders en akkerbouwers grond ruilen of verhuren. "Vooral in Flevoland en Oost-Brabant gebeurt dat veel. Daar wordt de aangescherpte derogatie-eis een probleem voor de akkerbouwers."

Akkerbouwer Martin ten Cate in Swifterbant in Flevoland raakte huurland kwijt, omdat de veehouder de grond zelf nodig had. "Ik huur tweederde van de grond die ik nodig heb voor de teelt van pootaardappelen. Gelukkig heb ik nieuwe grond gevonden. Maar het vinden van geschikte grond wordt steeds lastiger. Dat komt door de aangescherpte eis voor de derogatie. Maar ook door de strengere regels die gelden voor aardappelmoeheid."

Laatste reacties

 • kschouten

  Dit probleem speelt niet in de weidegebieden daar is bijna geen akkerbouw en de 80% eis is geen probleem

 • pietbongers

  Bij ons is ook geen problem vind wel fijn de hoge pacht prijzen ,voeder prijzen zijn reelijk gekoppeld en dan komt er ook redelijke vergoeding voor het kapitaal .

 • kleine boer

  Keer paar slechte piepersjaren achterelkaar en tis nie zo druk meer op de grondmarkt

 • eenvoudige boer

  Het alternatief van Hiddema om gras tegen aardappelen te ruilen in het bouwplan willen de meeste akkerbouwers niet vanwege aaltjes, emelten en ritnaalden. De melkveehouder kan beter maïsland verhuren voor aardappelen om aan 80 % te komen vb 40 ha gras en 15 mais
  5 ha mais verhuren en je zit weer aan 80 %. Enigste nadeel zijn toeslagrechten en extra kosten voor mest (wegen en monsteren), maar dat is in de huurpijs te verrekenen.

 • info36

  Nog verder opschalen? We verzuipen nu al in de aardappels.

 • boonman01

  Eindelijk reden voor minder aardappels.
  Ze moeten de wet ook aanpassen dat de vruchtwisseling 1 op 6 moet zijn. Van alles wat minder en waarschijnlijk betere prijzen.

 • info36

  Ben ik helemaal mee eens! Het hoeft maar 1 keer goed te zijn of men plant jaren achter elkaar alles vol, terwijl het jaar voor de goede prijzen alles in de goot lag. Maar men heeft kennelijk een kort geheugen en leert het maar niet van het verleden.

 • koestal

  het meeste land voor dit seizoen toch is al weer verhuurd

 • agratax2

  Wat maken we ons weer druk over wat er in 2014 speelt. Komend ejaren zal de melkveehouderij willen en ook gaan opschalen, hiermee zal hun landhonger toenomen en komt de akkerbouw in de knel al of niet derogatie. Als de melkveehouderij echt gaat uitbreiden zoals ze steeds beweren, dan worden ze van verhuurder huurder en wordt de druk op (huur)land alleen maar groter.

 • info36

  Opschalen? Waar moet dat allemaal van betaald worden? De meesten zitten al tot hun nek gefinancierd. En landhonger kost een vermogen.

 • agro1

  minder productie is een zegen. ciolos boppe!!!

 • Demeter Griend

  Ik ga volgend jaar 100 euries meer per hectare vragen, raak ik het ook nog kwijt.
  Laat de markt gewoon zijn werk doen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.