AkkerbouwNieuws

‘Afspraak over spuitvrije zone in Hardenberg’

Hardenberg – Leliebollentelers in Hardenberg (Ov.) maken afspraken met de gemeente en verontruste omwonenden over onder meer een spuitvrije zone.

Betrokken partijen verwachten binnen enkele weken met een convenant te komen waarin de afspraken zijn vastgelegd. Dat zeggen vertegenwoordigers van zowel de telers als de omwonenden.

Hardenberg zou daarmee voor zover bekend de eerste gemeente zijn waarin afspraken worden gemaakt met leliebollentelers over een spuitvrije zone rond ‘gevoelige objecten’. Dit zijn objecten zoals woningen, scholen, speeltuinen en recreatiegebieden. Eerder is hier ook over gesproken in de gemeente Westerveld (Dr.), maar dit ketste op het laatste moment af.

De KAVB, de branchevereniging van bollentelers, en de Werkgroep Bollenteelt Hardenberg willen nog niet zeggen hoe breed de spuitvrije zone wordt. Naast de spuitvrije zone komen ook andere afspraken in het convenant. Hiervoor zijn passages uit het KAVB-gedragsadvies voor telers gebruikt.

In Hardenberg is de laatste jaren grote  onrust ontstaan over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in met name de leliebollenteelt. In de gemeente zijn momenteel tien telers actief met een geschat areaal van 450 hectare. Eind vorig jaar was Hardenberg hard op weg naar een spuitvrije zone van 50 meter, totdat de gemeenteraad na een flinke lobby van de telers anders besloot. Uiteindelijk werd afgesproken dat de verantwoordelijk wethouder met telers en omwonenden om tafel zou gaan. De afgelopen maanden is volgens betrokkenen intensief overleg geweest. De KAVB en LTO laten weten blij te zijn dat er afspraken worden gemaakt tussen telers en omwonenden, maar hopen niet dat dit straks overal op gemeenteniveau gebeurt.

Zie artikel …..

Beheer
WP Admin