Akkerbouw

Nieuws 2546 x bekeken 3 reacties

Nu al phytophthora in België

Kruishoutem - In België is op een afvalhoop met aardappelen phytophthora geconstateerd. De afvalhoop bevindt zich in het oosten van Vlaanderen. Het onderzoekscentrum PCA schrijft de zeer vroege vondst toe aan de zachte winter en het vroege voorjaar. Eind maart is al phytophthora gevonden in aardappelplanten op een afvalhoop in Noord-Frankrijk.

PCA maakt een vergelijking met 2007. In dat jaar hadden de aardappelen in België tijdens het groeiseizoen ongekend veel last van phytophthora. In 2007 begon het voorjaar ook vroeg na een zachte winter zonder vorst. Vanaf mei zorgde vochtig weer voor hoge phytophthora-druk. PCA vermoedt dat veel aardappelknollen de winter hebben overleefd. Dat levert veel potentiële infectiebronnen op. PCA roept telers op afvalhopen goed af te dekken of op te ruimen en aardappelopslag in de gewassen adequaat te bestrijden.

Laatste reacties

 • koestal

  opruimen dus ,hier zijn nog aardappelpercelen die vanwege de natte herfst maar gedeeltelijk zijn gerooid,het ergste wordt gevreesd

 • Marc van der Sterren

  Even voor de goede orde Jan. Waar ligt die afvalhoop? Kruishoutem staat boven het artikel. Dat ligt in de provincie Oost-Vlaanderen. De provincie Oost-Vlaanderen ligt in het westen van Vlaanderen. Bijna zo westelijk als West-Vlaanderen. In het bericht staat dat die afvalhoop in het oosten van Vlaanderen ligt. Dat is gans aan de andere kant van 't land.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Beste Marc,
  Het PCA maakte dit bekend. Dit instituut is gevestigd in Kruishoutem. Daarom staat die plaatsnaam in de 'date-line'. Het PCA heeft niet gemeld waar precies in Vlaanderen de eerste phytophthora is gevonden. Ik kan me voorstellen dat je dit verwarrend vindt.
  Groet, Jan

Of registreer je om te kunnen reageren.