Akkerbouw

Nieuws 1160 x bekeken

Rassenlijst Zaaiuien wordt vervolgd door UIKC

Colijnsplaat – De Rassenlijst Zaaiuien wordt voortgezet door het UIKC, een samenwerkingsverband tussen DLV Plant en Kenniscentrum Rusthoeve.

Eerder deze week ventileerde de organisatie Ui en Peen, waarin Agrifirm Plant en PPO samenwerken, dat het einde voor de rassenlijst in zicht is door het opheffen van het Productschap Akkerbouw.

"We gaan door", zegt Luc Remijn van UIKC. "De financiering van het productschap is inderdaad afgelopen, maar we hebben besloten zelf bij te dragen. We willen het onderzoek niet teloor laten gaan."

Dat betekent wel dat het onderzoek zich beperkt tot het Zuidwesten. "Je kunt je afvragen of dit representatief is. Twee locaties heeft ook onze voorkeur. We vinden het echter belangrijk om door te gaan met dit onderzoek en doen dat op dezelfde manier als we in voorgaande jaren deden."

Remijn vertelt dat UIKC graag samen met Ui en Peen het onderzoek zou voortzetten, maar er zijn dit jaar geen financiële middelen om onderzoek in Flevoland uit te voeren. "Dat vinden we ontzettend jammer, maar we zien dit als overbruggingsjaar. Wat ons betreft vinden we een geldstroom, bijvoorbeeld vanuit een producentenorganisatie, en gaan we na volgend jaar op de oude voet verder."

De zaadbedrijven, die bijdragen aan het rassenonderzoek, reageren vooralsnog positief op het plan van UIKC. Ze kunnen tot woensdag 12 maart aangeven of ze ook dit jaar weer meewerken.

UIKC en Ui & Peen publiceren sinds vier jaar een gezamenlijke rassenlijst waarop zo'n 25 uienrassen worden beoordeeld. Daarvoor deden ze dat afzonderlijk van elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.