Akkerbouw

Nieuws 1333 x bekeken 4 reacties

NAV: ontheffing nodig voor stuifdek

Noordhoek – De akkerbouwers in de Veenkoloniën en op Texel hebben dringend een ontheffing nodig voor de stuifbestrijding. Anders dreigt opnieuw grote schade.

Dat bepleit de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). In het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn (2014-2017) staat dat akkerbouwers op de noordoostelijke zandgronden en op Texel runderdrijfmest bovengronds mogen uitrijden om stuifschade te voorkomen. Maar het actieprogramma is nog niet goedgekeurd door Brussel. Daarom heeft de Nederlandse melkveehouderij nog geen derogatie gekregen.

Daardoor geldt het verbod op runderdrijfmest als stuifbestrijding nog steeds, zegt NAV-bestuurder Klaas Hoekstra. "Drie jaar geleden is het verbod ingesteld op het bovengronds uitrijden van runderdrijfmest als anti-stuifdek. Maar ieder jaar bleek deze toepassing onmisbaar voor de akkerbouwers."

Er kwamen wel ontheffingen, stelt Hoekstra. "Maar die kwamen te laat. Vaak was er al veel stuifschade ontstaan vóór de ontheffing een feit was. Dat heeft de akkerbouw vorig jaar enkele miljoenen euro's gekost. Akkerbouwers moesten niet alleen percelen opnieuw inzaaien. De late herinzaai drukte ook de opbrengsten. En je loopt kans op verspreiding van bodemziekten. Bovendien is verstuiving vervelend voor alle plattelandsbewoners in de regio."

De NAV vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma snel een ontheffing in te stellen. "Het is mooi weer. Er worden deze week volop bieten gezaaid. Zonder stuifdek is de kans op stuifschade heel groot."

Een woordvoerder van Dijksma zegt dat de overheid in principe weer een ontheffing kan verlenen. Hij kan geen uitsluitsel geven of dat gebeurt. "De Tweede Kamer debatteert woensdag met de staatssecretaris over het mestbeleid."

Laatste reacties

 • agratax2

  Ontheffing die per jaar moet worden verleend is waardeloos. Bij wet vaststellen dat stuifbetrijding met mest geen punt van discussie is, geeft zekerheid voor boer en omgeving dat het zand niet weg waait.

 • Mels

  Agratax1,dat is Nederland. Het braafste jongetje van de klas willen zijn en zeker niet achteraf aan de EU uit willen leggen waarom de ontheffing verleend is enz enz. Je wordt doodmoe van deze discussie en ik had,als ik met het probleem te maken had,het wel geweten. Poep erop voor het te laat is. Je moet er tenslotte je brood mee verdienen en dat blijkt bijna niet te mogen van de laffe beleidsmakers in Den Haag.

 • Marco22

  Dit is nu zo'n regelgeving waar al lang al wat aangedaan kon worden. Net als het langer uitrijden van mest in september bij een nat augustus. Is het dan zo moeilijk voor bestuurders van het ministerie om hier maatwerk te leveren. Wat hier bij komt is dat mensen hierom en andere strooperige en labberkakkige regelgeving een gruwelijke hekel aan Brussel krijgen. Het geen weer resulteerd antibrussel stemming in mei. Let maar op.

 • Seizoenskrediet

  Gewoon drijfmest altijd en waar nodig in heel Nederland toelaten als stuifbestrijder, de rest van de wereld rijdt toch ook bovengronds uit.
  Papierpulp is buitengewoon prijzig en voegt geen waarde toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.