Akkerbouw

Nieuws 893 x bekeken

60 procent bieten verwerkt, 20 procent te rooien

Dinteloord – De suikerbietencampagne verloopt vlot, meldt Suiker Unie. Ruim 60 procent van de bieten is verwerkt en de laatste 20 procent te rooien bieten worden in hoog tempo gerooid. "Dat zijn goede cijfers voor deze datum", zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie.

De oogst is op de zware grond eind deze week voltooid, op de lichtere gronden waarschijnlijk begin december. De mooie rooiomstandigheden en lagere temperaturen zijn een goede basis voor het bewaren tot januari.

De verwachting voor de wortelopbrengst is iets gestegen, het suikergehalte blijft achter. Volgens de laatste prognose komt de gemiddelde eindopbrengst op 90 ton bieten met 16,7 procent suiker. Individueel worden topopbrengsten gehaald van soms wel 23 ton suiker per hectare, maar er zijn ook minder geslaagde situaties. De agrarische dienst van Suiker Unie adviseert bietentelers om de prestaties te evalueren, bijvoorbeeld met behulp van het teelt- en adviesprogramma Unitip.

De vogelgriep raakt de logistiek nauwelijks, zegt Sikken. "Voor de bevoorrading van de fabriek heeft het geen consequenties. In individuele gevallen, akkerbouwers met een pluimveetak bijvoorbeeld, is het een aandachtspunt."

Of registreer je om te kunnen reageren.