AkkerbouwNieuws

Monsanto wint zaak tegen biologische boeren

St. Louis – Monsanto’s patenten op transgeen zaad zijn legitiem en de onderneming heeft het recht boeren aan te klagen als zaden worden aangetroffen op bedrijven die deze niet hebben aangeschaft. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof besloten in een zaak die was aangespannen door onder meer de Organic Seed Growers & Trade Association. Monsanto is de grootste zaaigoedleverancier wereldwijd.

De organisatie voor biologische boeren probeerden samen met zo’n 80 andere Amerikaanse maar ook Canadese organisaties en boeren in 2011 juridisch Monsanto aan te pakken, maar kregen toen en dus ook nu in hoger beroep nul op het rekest. De boeren zeggen dat hun akkers soms ‘vervuild’ raken door transgene zaden die verwaaien. Geen van de aanklagende partijen koopt producten van Monsanto.

Door de ‘vervuiling’ kan hun handelswaar niet als biologisch worden verkocht. De klagende partij stelde bovendien dat Monsanto te agressief patenten claimt op gevonden eigenschappen van planten. Het komt er volgens hen op neer dat Monsanto delen van de natuur claimt waarop deze niet meer door middel van klassieke veredeling kunnen worden toegevoegd aan een gewas zonder aangeklaagd te worden.

Monsanto heeft in totaal 140 rechtszaken gevoerd tegen boeren die illegaal transgeen zaad zouden hebben ingezaaid. In circa 700 gevallen trof Monsanto met de betroffen boer een schikking. Hoewel de rechter oordeelt dat het onvermijdelijk is dat de gepatenteerde zaden ook per ongeluk op akkers van niet-klanten kunnen komen, heeft Monsanto volgens de uitspraak het recht boeren aan te klagen.

De partijen roepen Monsanto op uit eigen beweging op te houden met het aanklagen van boeren, maar Monsanto zei in reactie niet van plan te zijn algemeen convenant met deze strekking af te sluiten.

Beheer
WP Admin