Akkerbouw

Nieuws 4517 x bekeken 20 reacties

Monsanto wint zaak tegen biologische boeren

St. Louis – Monsanto's patenten op transgeen zaad zijn legitiem en de onderneming heeft het recht boeren aan te klagen als zaden worden aangetroffen op bedrijven die deze niet hebben aangeschaft. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof besloten in een zaak die was aangespannen door onder meer de Organic Seed Growers & Trade Association. Monsanto is de grootste zaaigoedleverancier wereldwijd.

De organisatie voor biologische boeren probeerden samen met zo'n 80 andere Amerikaanse maar ook Canadese organisaties en boeren in 2011 juridisch Monsanto aan te pakken, maar kregen toen en dus ook nu in hoger beroep nul op het rekest. De boeren zeggen dat hun akkers soms 'vervuild' raken door transgene zaden die verwaaien. Geen van de aanklagende partijen koopt producten van Monsanto.

Door de 'vervuiling' kan hun handelswaar niet als biologisch worden verkocht. De klagende partij stelde bovendien dat Monsanto te agressief patenten claimt op gevonden eigenschappen van planten. Het komt er volgens hen op neer dat Monsanto delen van de natuur claimt waarop deze niet meer door middel van klassieke veredeling kunnen worden toegevoegd aan een gewas zonder aangeklaagd te worden.
Monsanto heeft in totaal 140 rechtszaken gevoerd tegen boeren die illegaal transgeen zaad zouden hebben ingezaaid. In circa 700 gevallen trof Monsanto met de betroffen boer een schikking. Hoewel de rechter oordeelt dat het onvermijdelijk is dat de gepatenteerde zaden ook per ongeluk op akkers van niet-klanten kunnen komen, heeft Monsanto volgens de uitspraak het recht boeren aan te klagen.
De partijen roepen Monsanto op uit eigen beweging op te houden met het aanklagen van boeren, maar Monsanto zei in reactie niet van plan te zijn algemeen convenant met deze strekking af te sluiten.

Laatste reacties

 • korvandijk1

  Dit is dus een omgekeerde wereld. Het word tijd dat we geen producten afnemen van deze multinationaal

 • bbuizer

  Een schaamteloze bedoening met die multinational.
  Patenten en octrooien brengen boeren in een houtgreep, zo niet wuggreep.
  Snap niet dat Nederland nu in de EU pleit voor het toestaan van Cisgenese. Dat is, als het om patenten en octrooien gaat, namelijk van hetzelfde laken een pak.
  Zijn we soms ziende blind en horende doof?
  Ik hoop van niet.

 • r.m.dubbeld

  In alle landen gaat de rechterlijke macht steeds meer in de fout ,als ze iets niet snappen , kiezen ze voor het grootste kapitaal ! Onbegrijpelijk zulke uitspraken !

 • willem88

  Volgens mij reiken de tentakels van Monsanto ver in de Bestuurlijke en rechtelijke macht (zeker in the USA). Er is geen houden meer aan daar voor zover wij dat in kunnen schatten. Ik leef mee met de Boeren en organisaties die op een gangbare manier telen over zee. Inderdaad hopen dat de EU niet wordt mee getrokken in de ellende.

 • Schraar

  Werkelijk ongelooflijk. Hoeveel steekpennnigen heeft Monsanto uitgedeelt voor dit resultaat. Dus als ze nu een rondje door de VS rijden en overal wat zaden uitstrooien kunnen ze vervolgens alle boeren waarbij dit zaad is uitgekomen aanklagen. Dat is nog eens makkelijk geld verdienen.

 • zanden

  Monsanto heeft zijn tentakels al wel degelijk ook in Europa vastgeklonken. Met vereende kracht, als gangbare en biologische sector 'nee'zeggen tegen deze niets ontziende machtspartij.

 • Mels

  Er is maar een optie:GEEN Monsatan producten kopen,ook niet van aan Monsatan gelieerde bedrijven. Alleen dan zal het mogelijik blijken deze waanzin om geld/macht te stoppen. Anders niet. Maar helaas zal blijken dat dit niet gaat lukken want kikkers hou je niet in de kruiwagen en boeren nog minder.....

 • drikhend

  Dus niet de vervuiler betaald maar degene de de zooi ontvangen heeft zonder hier invloed op gehad te hebben . Teler zit met de schade aan zijn gewas zonder hier schuld aan te hebben . En de rijke grote multinational claimt schade om dat er wat zaadjes tussen zitten waar hun patent op hebben . Zo kan elke gewone boer over enkele jaren wel inpakken want deze vervuiling gaat door . Dit door verspreiding door weer en wind ,dieren , mensen ,machines enz. . En niet onmogelijk bewust verspreid om geld te vangen . Dit is natuurlijk verloop als men met grondstoffen de wereld rond sjouwt . Zo zijn er al veel dieren , planten , bacteriën , virussen , insecten en andere stoffen ongewild op plaatsen of in landen terecht gekomen waar ze niet horen . Dus het is raar dat de rechter hier een uitspraak over doet in voordeel van Monsanto . Het zou de rechter gesierd hebben als hij Monsanto opgelegd had zorgvuldiger met zijn zaden en producten hier van om te gaan .

 • Albert Hoekerswever

  Monsanto plaatst zich met deze houding buiten de sociale orde. Ze hebben deze slag gewonnen, maar de oorlog kunnen ze nooit winnen. Uiteindelijk zal de maatschappelijke druk toenemen en het gezonde verstand. Bedrijven die alleen uitgaan van machtsposities zijn de dino's van deze tijd. Als ze zich niet aanpassen vallen ze om of worden ze overgenomen. Dat is een natuurwet en die geldt ook voor multinationals die alleen uitgaan van eigenbelang. Kwestie van tijd.

 • Aalsmeer451

  Duivels is dit.

 • agratax2

  Monsanto heeft zijn doel bereikt -monopoly op agrarische gewassen en daaruit voort komende voedingsmiddelen- . Met dank aan de Amerikaanse regering en de mondiale boeren organisaties die zich nooit hebben verzet tegen het patent recht op levend materiaal en de daarmee gemaakte nieuwe plantensoorten en daarna de wet over 'Vermengings percentage'.
  UNESCO kan zijn laatste rapport m.b.t. de wereld voedsel voorziening nu wel in d eprullebak gooien en zich in de armen van Monsanto storten en wachten tot de landbouwgrond is uitgeput door alle negatieve effecten die de RR gewassen veroorzaken. De negatieve effecten wordn steeds duidelijker maar helaas door de GMO lovers onder het tapijt geveegd en de critische onderzoekers worden afgedaan als oude zeurkousen die niet sbegrijpen van de moderne wereld. Ik denk deze onderzoekers juist drommels goed weten hoe d etoekomst er uit ziet en wie de Mondiale Baas is, Monsanto de producent van het meest dodelijke herbiciden ooit gemaakt (Agent Orange en Glyfosaat). De ene bevatte dioxine en de andere legt micro elementen vast in de bodem en in de oogst producten en zelfs de consument van deze voedinsstoffen kan hier negatieve gevolgen van onder vinden.

 • josrodenburg

  ze gaan door tot de wereld door en door verrot is. het is droevig gesteld met de rechtspraak

 • Ishtar

  @Idd, boerenorganisaties in NL lopen blind achter Monsanto aan, zeker het gemakzuchtige LTO olv de christelijken van de cda en sgp.....
  Geld hé......
  Mansveld (staatssecretaris) gooit nu ook de remmen los qua cisgenese, met een esfa rapport onder haar armen.
  Waarom, omdat de WUR in Wageningen dit wil, geldstromen veiligstellen is het enige doel, een soort van bezigheidstherapie van 'wetenschapper' gewoon in opdracht onderzoek doen waar de conclusies al vast van staan.....
  Maar idd, wat gaan boerenorganisaties doen?

 • zanden

  Inderdaad. zolang LTO geen vuist maakt tegen invoering van GMO en GMO proeven in Europa, hebben de tentakels vrij spel. Dus zet met zijn allen ook de eigen LTO onder druk, want als die de kop ervoor zet en tegenstemt, komt het in elk geval Nederland niet binnen.
  GMO zit eigenlijk al in het meeste uit Z.Amerkia geimporteerde veevoer, Niet best! Dat weet de Nederlandse bevolking maar nauwelijks. Ik eet geen gangbaar vlees, kip, noch ei meer. Ik wil geen GMO en residuen van Roundup in mijn lijf en in dat van mijn kinderen.

 • agratax2

  @Ishtar. Cisgene is vermoedelijk minder gevaarlijk dan de combinatie Soortvreemde genen en Gewasbescherming. De ergste vijand die we hebben is TIJD. Tijd is geld dus er is geen tijd voor fatsoenlijk en degelijk onderzoek met als gevolg dat de negatieve effecten veel te laat en in de praktijk aan het licht komen. Dus als het milieu kwaad geschied is en de weg terug is afgesloten.
  @zanden. Ik eet nog gangbaar vlees maar den over te stappen op natuur Gans voor zover die nog vrij is van allerlei troep.

 • agratax2

  Google maar eens naar Monsanto, GMO en wetgeving (liefst in engels) dan komt er en beerput op je scherm, die nog net niet stinkt maar wel borrelt en broeit. Bij het lezen van veel van die berichten schaam je je dat je in deze wereld leeft en vraag je je af 'Hoe is het in godsnaam mogelijk'.

 • boertheo

  Nazi praktijken zijn het, monsanto wil de wereld in haar macht

 • agro1

  ganzen vliegen ver en eten wel eens iets op een maïsstoppel of zo. de troep zit overal en liefst op de plekken, waar je dit het minst verwacht. de heilige koe van de bodemprijzen he? maar de nota volgt, daar ben ik gerust (dus eigenkijk bijzonder ongerust) op. vluchten kan niet meer(uit de oude doos). coilos boppe!!!!

 • ed12345

  Boertheo ik denk dat je iets te jong bent om de werkelijke betekenis van je uitspraak te kennen

 • ed12345

  Mels ik hoop je over zo'n jaartje of 4 nog eens over hetzelfde onderwerp te kunnen spreken

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.