Foto's: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Oogst binnenhalen voor de regen losbarst

In Flevoland is het een drukte van belang. Pootaardappeltelers halen hun laatste pootgoed naar binnen, maar ook uien en consumptieaardappelen zijn er nog niet uit. Er is veel materiaal op het land en er wordt veel van de machines gevraagd. Het krijgen van voldoende mankracht is soms een probleem. Iedereen doet er alles aan om voor de voorspelde regen zoveel mogelijk van de oogst binnen te krijgen.

Even verderop zijn Gerard Arts, Peter Doornbos en Klaas Jansen bezig met hun laatste perceel Innovator-consumptieaardappelen. De combinatie rooit met een 4-rijige Grimme SF 3000 wagenrooier op rupsen.

Andre Boerdijk in Nagele is naar volle tevredenheid zijn 10 hectare Lady Anna-consumptieaardappelen aan het rooien. Het water in de spuitsporen laat zien dat het nog niet overal droog is.

Met Louis van Sluis op de rooier en Henri en Manfred van t Erve op de kippers gaat het rooien onder deze omstandigheden als een speer.

De Lady Anna-aardappelen komen mooi in de schuur en zijn goed te ventileren. Er zit niet veel losse grond tussen. Boerdijk (rechts) is tevreden met deze oogst.

Met z n drieën telen ze 40 hectare Innovator consumptieaardappelen. Rot zit er niet in, wel is de ondergrond erg plakkerig. De pootaardappelen van de combinatie zijn al eerder gerooid.

Akkerbouwers en loonwerkers werken dag en nacht door om de oogst veilig te stellen. Deze week is in Flevoland veel werk verzet.

Aan de overkant van de weg is een teler bezig met een getrokken 4-rijige Grimme wagenrooier. De chauffeur is een spuitspoor aan het rooien. De dubbele montering zorgt ervoor dat de trekker niet in het spoor wegzakt.

De pootaardappelen komen mooi schoon in de kist.

De poters komen er mooi uit. De egelband op de Riecam gooit het meeste gras, dat inmiddels op de ruggen is gegroeid, er uit.

In Swifterbant rooit Tjeerd Kramer met een omgebouwd Riecam-werktuig drager Red Sun pootgoed voor Co Pol. Bert Jan Werkman rijdt met een kipper naast de rooier.

Het bord Modder! is voor de zekerheid bij de afrit van het perceel gezet. De hoeveelheid modder op de weg valt nu wel mee.

Pootgoed van het fabrieksaardappelras Stratos komt mooi in de kist bij maatschap Wim en zoon Erwin Boogaard in Nagele. De volle kisten blijven eerst een paar dagen buiten op het erf staan om alvast wat te drogen. - Foto's: Sytze Bakker

De kippers worden gelost op het naastgelegen erf van plaatsgenoot Sytze Bakker. De kisten met pootgoed gaan ook bij Bakker in de bewaring.

Voor de regen is nog met een voorraadrooier gerooid om de aardappelen op het veld voor te drogen. De Kverneland twee-rijige wagenrooier wordt bij het voorraadrooien gebruikt als opraper.

De Stratos aardappelen komen vrij schoon binnen, zodat heftruckchauffeur Tjeerd Kramer en kipperchauffeur Wiebe de Boer aan de band niet zoveel werk hebben.

Erwin Boogaard maakt een doorsteek in een perceel Fontane. De rooier legt eenvoudig twee rijen tussen de nog te rooien ruggen. Door een keer heen en terug te rijden ontstaat er een pad van 3 meter, waar een kipper op brede banden doorheen past.

Er is nu voldoende ruimte om met de kipper naast de rooier te rijden. De aardappelen tussen de ruggen worden moeiteloos in het midden van de rooimat opgepakt. De wieltjes in de midden zijn zo afgesteld dat er geen knollen terugrollen. Uiteraard zitten er geen schijven op die plaats.

De gebroeders De Zeeuw in Nagele zijn met twee rooiers een perceel Innovator fritesaardappels aan het oogsten. Het rooien gaat prima.

De Innovators komen er mooi schoon uit. De Zeeuw is bijna klaar met de aardappeloogst. Ze zijn inmiddels volop bezig met de peenoogst.

Leo Oosterlaan uit Nagele had voor de laatste regen al 3 hectare van dit 20 hectare grote perceel Victoria consumptieaardappelen gerooid. Dat is het gedeelte links op de foto, waar nu de plassen water staan.

Het rooien met de tweerijige zelfrijdende wagenrooier gaat door de natte omstandigheden niet zo snel. Hier is ongeveer de helft van het perceel er uit.

Beheer
WP Admin