Akkerbouw

Achtergrond 2246 x bekeken 2 reacties

Rabo: tarweprijs daalt verder

Rabobank verwacht een verdere daling van de tarweprijs tijdens de oogst op het noordelijk halfrond. Daarna wordt tarwe iets duurder, maar de prijsstijging blijft klein.

De enorme voorraad voergraan in de wereld beperkt de ruimte voor een prijsstijging, schrijven Rabo-analisten in een rapport over agrarische grondstoffen. Rusland oogst 72 miljoen ton tarwe, verwacht de Rabo. “Dat is minstens 13% meer dan het vorige record uit 2008. De regio rond de Zwarte zee is een sterke concurrent. Tarwe kost daar ongeveer $25 per ton minder dan in de Verenigde Staten.“

De EU oogst 142,5 miljoen ton tarwe. Dat is 11% minder dan het record van vorig jaar. De kwaliteit is niet best. Ook rond de Zwarte Zee en in Australië en de VS valt de kwaliteit tegen. Harde wintertarwe (HRW) in de VS bevat 11,2% eiwit tegen 12,3% vorig jaar. De Rabobank ziet dan ook dat het prijsverschil tussen voer- en maaltarwe het hoogst is in 4 jaar.

Maisprijs onder druk

Ook de maisprijs staat onder druk tijdens de oogst. Het ministerie van landbouw in de VS verwacht een oogst van 385 miljoen ton. Dat is 6,5% meer dan het record uit 2014. Het maisverbruik stijgt door de lage prijs, maar een prijsherstel is volgens Rabobank pas te verwachten als de productieverwachtingen voor volgend seizoen ergens ter wereld gaan tegenvallen.

Bij sojabonen gaan Rabo-analisten uit van iets lagere prijzen, ook door de oogst op het noordelijk halfrond. De prijsdruk door de forse wereldproductie wordt echter gecompenseerd door de sterk gestegen vraag.

Laatste reacties

  • breukers1

    Nou. Wat een kennis die Rabo analisten. De eerste keer dat ik dit lees van die prijsdaling!!!!!

  • verzekering

    Zeker in hun glazen bol gekeken.

    Wat zeiden de andere banken trouwens ?

    Vraag eens aan ze wanneer de rente voor spaarders omhoog gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.