Akkerbouw

Achtergrond 2219 x bekeken 5 reactieslaatste update:23 aug 2016

Record voor export uien in seizoen 2015-’16

De Nederlandse uienexport heeft in seizoen 2015-’16 een recordhoogte bereikt van 1,034 miljoen ton. Dat blijkt uit het laatste overzicht van het GroentenFruit Huis.

Hoewel de kwaliteit van de uien door het wisselvallige groeiseizoen minder was, is er 1,4% meer afgezet dan in het voorgaande seizoen. De laatste weken van het groeiseizoen hebben de uien door neerslag nog een flinke groeispurt gemaakt. Mede hierdoor was het aanbod grove uien relatief groot, wat onder andere geschikt was voor een land als Brazilië.

Brazilië vrijwel gehele seizoen aan de markt

Opvallend was de export van uien naar Brazilië die, met een tussenpoos in het najaar, vrijwel het gehele seizoen aan de markt was. In totaal nam het land 107.251 ton af. Alleen Senegal importeerde meer: 15.617 ton. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk, waar 97.136 ton uien naar zijn uitgevoerd.

'Zonder Rusland toch volumegroei'

De uienexport van seizoen 2015-’16 ligt 6,2% boven het vijfjarig gemiddelde van 970 miljoen ton. De uien zijn in 119 landen afgezet. Dat zijn 2 landen meer dan voorgaand seizoen. In 2013-’14 telde Nederland 108 exportbestemmingen.

"De volumegroei is mooi. Gezien de stijgende lijn die de export al jaren laat zien, ligt deze groei in de lijn der verwachting", reageert Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van het GroentenFruit Huis. "Het is bijzonder dat dit lukt zonder de belangrijke markt Rusland. Dat is te danken aan het grote aantal afzetlanden, Brazilië compenseerde veel."

'Kwaliteit uien staat onder druk'

De volumegroei is echter niet alleen positief, zegt Gunter. "We moeten niet alleen naar kwantiteit kijken, maar ook naar kwaliteit. Sorteersnelheid gaat ten koste van kwaliteit. Daardoor staat de kwaliteit onder druk, terwijl dat onze belangrijkste troef is. Naast capaciteit kan een sorteerder zich ook richten op productdiversificatie, ziekten en plagen, innovatie en duurzaamheid.”

Petra Vos en Annet Smale

Laatste reacties

 • toinevantiggelen

  de tonnen kloppen niet helemaal denk ik

 • 0316050

  Misschien een idee om een artikel eens een keer na te lezen voordat je het publiceerd. Voor het geld dat een jaarabonnement kost moet dat toch kunnen.

 • agpros

  Helemaal met vorige schrijvers eens. Het komt vrijwel elke week voor dat schrijvers verkeerde eenheden, verkeerde omschrijvingen en woorden gebruiken.

 • Beheerder
  Redactie

  De tekst is aangepast.

 • pinkeltje

  1.034 miljoen ton. Dat zijn veel uien!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.