Akkerbouw

Achtergrond 1356 x bekeken

Industrie koopt tafelaardappelen via Alvantho

De vraag van de industrie naar aardappelen valt dit jaar op in Sint-Annaland. Als gevolg van beperkte beschikbaarheid van fritesgeschikte aardappelrassen leveren telers sinds eind juli via de Alvantho-veiling ook aan de industrie.

Tot dusver is 2.500 tot 3.000 ton tafelaardappelen aan de industrie verkocht. Het gaat hoofdzakelijk om het ras Frieslander, die de industrie opkoopt. De aardappelen worden direct afgehaald bij de telers, waardoor het percentage Frieslanders dat voor de veilingklok verschijnt dit seizoen een stuk lager ligt.

Aanvoerpiek wat later dan andere jaren

Na de regenperiode stond de tafelaardappelenmarkt in Sint-Annaland ietwat onder druk. Het rooien verliep wat moeizaam, maar kon wel doorgaan. Op het Zeeuwse Tholen hebben de percelen vroege aardappelen niet te maken gehad met extreme hoeveelheden water. “Hoewel de aanvoerpiek dit jaar iets later is dan andere jaren, verloopt de aanvoer van vroege tafelaardappelen tot dusver vlot”, zegt David Hage, directeur van de veiling Alvantho.

De aanvoerpiek is meestal eind juni, maar door het trage rooien ligt de piek dit seizoen 2016 begin juli. In de eerste twee weken van juli is in totaal 1.300 ton aangevoerd. Sinds de eerste veilingdag, 7 juni, is er tot en met week 32 in totaal 3.988 ton tafelaardappelen aangevoerd. Dat is 210 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het voorgaande seizoen was de aanvoer matig door droogte.

Overschakeling van Dore naar Eigenheimer

De kistenhandel in Dorés is grotendeels binnen. De beschikbaarheid van Doré wordt wel wat minder en de vraag loopt terug. Er wordt langzaamaan overgeschakeld naar Eigenheimer, waarvan het aanbod stijgt.

De weekprijzen zijn aan het begin van het seizoen wat langer relatief hoog gebleven, doordat de aanvoer wat vertraging had. Hierdoor ligt de gemiddelde prijs tot en met medio augustus (week 32) voor zowel Doré als Frieslander wat hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van Doré is tot en met week 32 afgerond 47 cent per kilo. Vorig jaar werd er 46 cent per kilo genoteerd gekeken naar dezelfde periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.