Akkerbouw

Achtergrond 2752 x bekeken

Recordprijzen voor goede pooluien van oogst 2015

De uienpools van oogst 2015 zijn gesloten met recordprijzen. Speculeren werd niet beloond. Een opleving op het eind bleef uit.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van poolprijzen voor uien, waarbij Boerderij de verschillende prijzen zodanig uniformeert dat ze vergelijkbaar worden.

Oogst 2015 gaat bij veel uientelers als een topjaar in de boeken. Af land begon dat al goed, er zijn heel wat partijen afgerekend op €12 tot €15 per 100 kilo. De aflandpool van Allium Plus en de vroege pool van Flevo Onions rekenden zelfs netto rond €16 af. Maar de bewaarpools betaalden ook mooie prijzen, allemaal dik boven hun vijfjarengemiddelde.

Lang bewaren rendeerde niet

In dat vijfjarengemiddelde telt het dramatisch slechte jaar van oogst 2011 mee, toen er maar rond €1 per 100 kilo en zelfs minder is betaald. Ook als 2011 wordt vergeten, is over de jaren gezien oogst 2015 voor de uienpools een topper. Lang bewaren heeft dit jaar niet gerendeerd. Zeker niet als de extra kosten van ventileren, gewichtsverlies en toename van tarra worden meerekent.

JWK Basispool betaalt in week 8 meeste uit

Het prijsverloop door het seizoen heen verklaart waarom de JWK Basispool dit jaar in week 8 met het meeste uitbetaalt: €20,00 per 100 kilo voor de Boerderij-partij. In het pooloverzicht is dat de bewaarpool die het vroegste afsluit. Op week 8 is de Van Meir B-pool een goede tweede. Op week 18 en 24 heeft Allium Plus met €20,53 en €21,37 dit jaar de hoogste uitbetaling; PPA heeft een mooie op één na hoogste uitbetaling.
Allium Plus zette dit jaar in op een kleiner volume op het einde van de rit. Vorig jaar leverde verschuiven naar het eind Allium Plus ook de hoogste uitbetaling op. PPA werkt met een langere periode en meer gelijkmatige volumes.

Naar schatting wordt 10 tot 15% van het totale volume aan uien via pools afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.