Akkerbouw

Achtergrond 2234 x bekeken 2 reacties

'Waterberging is onvoldoende'

Akkerbouwer Toon van der Heijden is boos. 'Doordat het waterschap verzaakt, staan de gewassen onder water als het binnen een uur meer dan 30 millimeter regent'. Dat stelt de Noord-Brabantse teler, die opnieuw met grote waterschade kampt.

Ruim 25 van de in totaal 70 hectare aardappelen akkerbouwer Toon van der Heijden in Soerendonk stonden of staan nog steeds onder water na hevige neerslag vorige week. Voor sommige percelen is dit geen uitzondering. Een perceel van 3,5 hectare staat al voor de vierde keer in drie jaar tijd volledig onder water. Duizenden kuubs water zijn vanuit de sloot zijn percelen op gelopen.Op een week tijd is bij hem 180 millimeter regen gevallen. Een interview.

Hoe is de actuele situatie?

"Vele hectares zijn sowieso verloren. Over de resterende hectares durf ik nog geen echte uitspraak te doen, maar als ik zie hoe de jonge plantjes op die percelen erbij staan, ben ik daarover heel pessimistisch gestemd. Hoogstnoodzakelijke bespuitingen tegen phytophthora kan ik alleen met twee tractoren achter elkaar uitvoeren. Een groot deel van de aanwezige stikstof is nu uitgespoeld. Aangezien ik maximaal 208 kilogram zuivere stikstof mag strooien, is er komende zomer geen stikstof voor de planten beschikbaar."

Had u deze overlast voorzien?

"De hoeveelheid regen niet, maar wel dat wederom een grote hoeveelheid water uit de riolering, dat via de sloten wordt afgevoerd naar waterloop de Aa, op mijn perceel terecht komt. Als het binnen een uur meer dan 30 millimeter regent, overstroomt steevast het riool."

Heeft u hierover aan de bel getrokken?

"Ja. Deze situatie is bekend bij het waterschap De Dommel. Ik heb hen hier al meermaals mondeling, schriftelijk, ter plekke, hier aan de keukentafel en op vergaderingen op aangesproken. Ook de ZLTO doet dit. De brief over de schaderegeling die ZLTO Cranendonck in maart heeft gestuurd, is nog steeds niet beantwoord. Het enige wat ik al jaren horen is: we gaan eraan werken. Los van enkele kleine ingrepen is er echter niets gebeurd. Nu zegt het Waterschap: vul maar een schade formulier in."

Wat eist u van het waterschap?

"Ik wil vooraf een schaderegeling vaststellen voor als ik weer met dergelijke overstromingen word geconfronteerd. Ik teel aardappelen voor de vrije prijs. Ik eis dan een marktconforme vergoeding op basis van de actuele aardappelprijs en niet een gemiddelde. De prijs op de termijnmarkt bedraagt nu 15 cent per kilo."

Waar ligt de oorzaak van het probleem volgens u?

"Er is onvoldoende waterberging. De schade doet voor nabij de waterlopen en natuurgebieden. Op percelen die niet nabij de waterlopen of natuurgebied liggen, staat het gewas er op dit moment heel goed bij. Achter dit perceel ligt een bosgebied Bulderbroek. Als ze daar het waterpeil 25 centimeter zouden verlagen, verhoogt dit een waterbergend vermogen met vele duizenden kubiek meter. Nu stroomt het water uit dit natuurgebied naar onze akkers, die vervolgens verzuipen. Bovendien pompt Brabant Water haar water voorheen op uit de ondiepe lagen en nu de diepere lagen. Hierdoor is het grondwaterpeil een halve meter gestegen, waardoor het na een regenbui direct nat is."

Laatste reacties

  • wienbemelmans
    Het waterschap heeft alleen oog voor natuur dat zal ondertussen toch wel duidelijk
    zijn .wel elk jaar de prijs verhogen zodat hun salaris wat ze denken dat ze recht op
    hebben hoog blijft maar de boer kan verrekken.  • pinkeltje

    Over een ding hoeven we geen illusies te hebben. Verlagen van waterstand in wat we tegenwoordig een natuurgebied noemen gaat niet gebeuren. En dat het grondwaterpeil is gestegen daar zal het waterschap vast heel blij mee zijn. Hoe vaak hebben we al niet gehoord dat Nederland aan het verdrogen is?

Of registreer je om te kunnen reageren.