Akkerbouw

Achtergrond 2925 x bekeken 4 reacties

Trend: van getrokken naar zelfrijdende spuit

Akkerbouwers en loonwerkers verkiezen steeds vaker zelfrijdende spuiten boven getrokken spuiten, stelt Nadine Dammann, directeur van de Duitse spuitenfabrikant Dammann.

Damman stelde dat woensdag 17 februari in haar betoog op het symposium Landtechnik für Profis 2016 in Alpen (D.). De dag werd georganiseerd door DLG en VDI.

Zelfrijder is bodemvriendelijker

Volgens Dammann is dat niet verwonderlijk, vanwege de vele voordelen van zelfrijders ten opzichte van getrokken spuiten. Zo is een zelfrijder bodemvriendelijker dan een getrokken exemplaar met eenzelfde tankinhoud, kan de spoorbreedte gemakkelijk worden aangepast, heeft een zelfrijder meer bodemvrijheid en een beduidend kleinere draaicirkel (4,5 tegen 6 meter). Ook rijd de chauffeur met een zelfrijder minder gewas plat, ook al heeft een getrokken spuit spoorvolging.
Het argument dat een zelfrijder veel duurder is dan een getrokken spuit is volgens Dammann maar de halve waarheid. Voor de getrokken spuit staat namelijk ook een trekker. Een zelfrijdende Dammann-trac DT3200H met DTP12036 spuit kost bruto €345.000, terwijl een Fendt 828 met getrokken ANTP12036-spuit bruto €335.000 kost.

Enkele nadelen zelfrijders

Dammann bagatelliseert in haar betoog overigens erg snel enkele nadelen van zelfrijders. Zo praat ze snel over het feit heen dat hydraulisch aangedreven spuiten inefficiënter omgaan met brandstof dan trekkers en in de regel ook hogere onderhoudskosten hebben. Dat de rekensom qua kostprijs gunstiger uitvalt voor een getrokken spuit als daarvoor geen Fendt staat maar een New Holland die tientallen duizenden euro's goedkoper is, vertelt ze niet.

Damman stelt dat in de praktijk de spuittrekker gedurende het gehele seizoen voor de spuit blijft staan en nauwelijks wordt gebruikt voor andere klussen. Een Dammann-trac wordt volgens haar naast spuiten ook gebruikt voor kunstmest strooien. Dat argument is nogal stellig. In Oost-Europa is dat zo, maar in Duitsland wordt de Trac nauwelijks omgebouwd tot kunstmeststrooier, geeft ze uiteindelijk toe.

Vooral op grotere bedrijven voordelen

Dammanns hoofdboodschap blijft echter overeind: de animo voor zelfrijders groeit ten koste van getrokken spuiten. De voordelen van zelfrijders komen vooral op grotere bedrijven tot hun recht. Zo blijkt een zelfrijder met dezelfde tank en boombreedte zo'n 10% meer capaciteit te hebben.

Laatste reacties

 • wbrooymans

  Iedereen spuit ook met een 280 pk trekker..... voor die 100.000 euro extra kan er een hele knappe trekker voor waar ik ook mee kan zaaien en voor de kar kan zetten. Agrifac is niet voor niks weer meer tijd in een getrokken spuit gaan steken...

 • pinkeltje

  Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

 • Jan-Zonderland

  10 % meer capaciteit met een zelfrijdende spuit ??? Maak er maar gerust 50+% van. Misschien niet met een Damman maar wel met een echte spuit: Agrifac Condor.

 • farmerbn

  Je imponeert natuurlijk meer met een zelfrijder.

Of registreer je om te kunnen reageren.