Akkerbouw

Achtergrond 1179 x bekeken

Kamer wil uitzondering voor Crispr-Cas-techniek

De toepassing van een nieuwe biotechnologische techniek als Crispr-Cas9 moet vrijgesteld worden van de strenge eisen die gelden voor genetische modificatie.

Dat vraagt een meerderheid van de Tweede Kamer aan de regering. Een motie van die strekking werd donderdag 22 december aangenomen. De VVD-motie kreeg steun van onder meer CDA, D66, SGP en PVV.

'Nieuwe veredelingstechnieken cruciaal voor teler'

Indiener Helma Lodders stelt in de motie dat nieuwe veredelingstechnieken een bijdrage kunnen leveren aan de weerbaarheid van het gewas, aan een duurzame toekomst van de landbouw, aan voedselveiligheid en voedselzekerheid. Voor de veredelaar is de toepassing van de nieuwe techniek cruciaal, aldus Lodders. Bij de nieuwe techniek worden soorteigen eigenschappen ingebouwd in gewassen, waarbij de ingebouwde genen ook aan het nageslacht wordt overgegeven. In het gewas is niet meer vast te stellen dat het tot stand is gekomen door nieuwe technieken van biotechnologie.

Het kabinet heeft vorige week in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven voorlopig geen knoop door te hakken over nieuwe regels voor genetische modificatie.

Lees ook: Kabinet: EU dreigt ontwikkeling biotech te missen

Of registreer je om te kunnen reageren.