Nederlandse exporteurs mogen in totaal 64.000 ton uitvoeren naar Senegal - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Importquotum Senegal; gecontroleerde uienimport

Senegal zet de rem op import van uien en aardappelen. Het land is een zeer grote afnemer van Nederlandse uien.

Het land heeft per exporteur een quotum afgegeven voor uien en consumptieaardappelen die komende maanden aangevoerd mogen worden. Het quotum gaat met terugwerkende kracht, per 1 november 2016, in. Voor uien loopt de quotumperiode door tot 10 februari 2017. In deze periode mogen Nederlandse exporteurs in totaal 64.000 ton uitvoeren naar Senegal. Vorig seizoen werd in deze periode ruim 93.000 ton uien uitgevoerd. Dit betekent dat de quotering de uienexport van Nederland naar Senegal met zo’n 30% gaat drukken. Het importquotum is gebaseerd op een gemiddelde consumptie van uien in Senegal van 20.000 ton per maand.

Hoge uienexport

De gemiddelde weekexport naar Senegal ligt in de eerste helft van het exportseizoen 2016-’17 op 6.152 ton uien per week, gerekend vanaf begin september tot begin november. Een jaar eerder werd erin dezelfde periode gemiddeld 6.024 ton uien per week uitgevoerd naar Senegal. Hoewel de gemiddelde weekexport lijkt mee te vallen, kan de uitvoercapaciteit van Nederland hoog zijn. Vorig seizoen (2015-’16) werd in de eerste week van januari ruim 18.000 ton uien in Senegal afgezet, drie keer meer dan de gebruikelijke hoeveelheid. In totaal heeft Senegal dit exportseizoen ruim 20% van de totale Nederlandse uien afgenomen.

“Het is voor het eerst dat Senegal zo vroeg in het seizoen een quotum instelt, waarbij specifiek per exporteur is ingedeeld hoeveel uien en/of aardappelen mogen worden afgezet,” zegt William Nannes, inkoper van Beemsterboer Food Traders uit Warmenhuizen. “Voor exporteurs houdt dit in dat er goed doorgerekend moet worden wat er tot aan het einde van de quotumperiode geleverd kan worden.”

Senegal beschermt lokale markt

Senegal beperkt de import omdat het land de lokale markt wil beschermen. Senegal wil voorkomen dat in januari de markt wordt overspoeld met buitenlandse uien, terwijl op dat moment ook de eigen oogst beschikbaar komt. Op 10 februari gaat Senegal helemaal op slot.

“Senegal beschermt de eigen teelt al jaren”, zegt directeur Piet van Liere van uiensorteerbedrijf Gebroeders van Liere uit Dronten. “Het is een goede zaak dat er een beheerst volume naar Senegal gaat, zodat vraag en aanbod in evenwicht blijven.”

Poort sluit 10 januari voor aardappelen

Voor consumptieaardappelen is het quotum afgegeven van 1 november tot 10 januari 2017. In deze periode mogen exporteurs in totaal 13.500 ton aardappelen uitvoeren naar Senegal. Deze totale hoeveelheid is gebaseerd op een gemiddelde aardappelconsumptie in het land van 6.500 ton per maand.

Beheer
WP Admin