Voor rode uien is er markt in VS, Canada en Mexico - Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Grotere concurrentie van uienteelt Zuid-Amerika

Uien worden in Zuid-Amerika steeds professioneler geteeld. Het gaat gestaag, maar het is een tendens. Het vergroot de concurrentie voor Nederlandse exporteurs.

De Nederlandse uienexport naar Zuid-, Centraal- en Midden-Amerika biedt kansen. Maar daar staan concurrentie uit Argentinië en steeds professionelere lokale Zuid-Amerikaanse teelten tegenover. Die zaken kunnen een bedreiging vormen voor exporteurs. Dat zei Peter Buter van Bejo Zaden tijdens de Uien Kennis Dagen in Biddinghuizen (Flevoland), georganiseerd door De Groot en Slot en Bejo Zaden.

Argentinië exporteert veel naar Brazilië

Buter gaf telers een aardig inkijkje in de ‘Amerika’s’. Zo stelde hij dat Nederlandse exporteurs de laatste zes weken vooral uien in Nicaragua, Haïti, Honduras en Panama wegzetten. De belangrijke afzetmarkt Brazilië hoorde daar niet bij. Volgens Buter hebben Nederlandse exporteurs vooral een lastige dobber aan Argentinië als ze hun uien in Brazilië kwijt willen. Dat land zet in een normaal jaar 80% van het eigen uienareaal (20.000 hectare) in buurland Brazilië af. Een factor om rekening mee te houden.

Kansen voor roze uien in Cuba

Daarnaast zei Buter dat er voor roze uien een interessante nieuwe afzetmarkt in Centraal-Amerika en Cuba is. Die uien beslaan inmiddels bijna 30% van het totale areaal in die regio (72.000 hectare). Ook stelde hij dat witte en vooral rode en zoete uien populairder worden in de VS, Canada en Mexico (samen goed voor een uienareaal van 87.000 hectare). Daar ligt volgens hem een kans. Sjalotten zijn vooral in de Verenigde Staten sterk in trek. Al is die exportmarkt op dit moment klein. Voor al deze uien geldt: zet sterk in op het gezondheidsaspect. Een goed verkoopargument, aldus Buter die als voorbeeld boerenkool noemde. Die kool is momenteel zeer populair in de VS: het is een gezondheidshype.

Minder kleine telers

Tot slot stipte Buter nog de toenemende professionalisering van de uienteelt in landen als Brazilië, Argentinië en Chili aan. Die zet verder door in deze typische ‘gele uienlanden’ (samen goed voor 71.000 hectare uienareaal). Er verdwijnen steeds meer kleine telers. Bovendien zijn er meer hybrides en nemen precisiezaai en mechanische oogsten toe.

Beheer
WP Admin