Premium
Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Zwitserse bergboer Joseph leeft van 25 melkkoeien’

Reacties

 1. Hoe oud was Joseph ? en heeft hij een opvolger? We zijn net terug uit Zwitserland en hebben erg veel “grijze” boeren gezien.

  1. Dag Arjan, het betreft Artikel 104 der Bundesverfassung en is in 2017 aangepast. In een eerder artikel uit 1996 was er al een bepaling mbt de rol van de landbouw in Zwitserland. Meer info is te vinden in Huber, R., Finger, R., 2019. Popular initiatives increasingly stimulate agricultural policy in Switzerland. EuroChoices 18, 38–39, Wiley-Blackwell.

   Zie ook verder: Das Ziel der Agrarpolitik ist die Förderung einer Landwirtschaft, die nachhaltig und auf den Markt ausgerichtet produziert. Zudem werden von der Landwirtschaft gemeinwirtschaftliche Leistungen erwartet: Sie soll gemäss Artikel 104 BV einen wesentlichen Beitrag zur Versorgungssicherheit, zur Erhaltung der natürlichen Lebensgrundlagen und zur Pflege der Kulturlandschaft sowie zur dezentralen Besiedlung des Landes leisten. Zusätzlich wird im Landwirtschaftsgesetz (LwG) festgehalten, dass das Tierwohl gewährleistet sein muss. Da die Landwirtschaft mehrere, unterschiedliche Ziele erfüllen muss, wird oft von der multifunktionalen Landwirtschaft gesprochen.
   deze reactie is automatisch gemodereerd

 2. Als de Alpenboeren voor ons tot voorbeeld moeten zijn, vrees ik dat Nederland met zijn openhavens en openhandel geschiedenis tot een boereninkomen kan komen dat voldoet de vergelijking met gelijkwaardige arbeidsinkomen kan doorstaan. Ga de boer via “Steun inkomen” tot een + modaal inkomen garanderen waarbij zijn beperkte productie mogelijkheid als basis dient en die bij de voorgestelde beperkingen van inputs en aantal dieren etc eerder zal dalen dan groeien. Voor de Alpenlanden is het daar geldend esisteem van steun aan de boeren bittere noodzaak om de Bergen aantrekkelijk te houden voor de Toerist, het inkomen van Zwitserland en Oostenrijk. Helaas al onze kosten gemaakt om de Natuur te beschermen dienen geen enkel economisch of toeristisch doel. Veel van de Beschermde Natuur is niet voor de burger opengsteld vanwege de kwetsbaarheid. dit betekent dat de consument geen geld over zal hebben voor de “politieke Hobby” van de Elite.

 3. In nederland kun je van 10 koeien leven: je krijgt 50 cent per ltr melk, 40.000 euro premie bij ruim 100 ha land, 50.000 euro als je vrouw een mooie baan heeft en 15.000 euro van een verhuurd vakantiehuisje op het erf. Zo zie je maar: het kan in nederland ook.

Beheer
WP Admin