Ras Aberdeen Angus. <br /><em>Foto: Joris Telders</em> RundveeAchtergrond

Zwartbont Holstein bedreigt oude inheemse rassen

Fokken met een beperkt aantal rassen, zoals zwartbont Holstein Friesian en Angus, bedreigt de instandhouding van oude inheemse rassen.

Oude inheemse rassen zijn minder productief, maar in de regel makkelijker te houden of hebben unieke eigenschappen. Dat stelt Marleen Felius in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht.

Genetische diversiteit behouden

Felius denkt dat de inheemse rassen beschermd moeten worden om de genetische diversiteit van landbouwhuisdieren te behouden.

Een inventarisatie leert dat er inmiddels zo’n 1.500 rassen zijn. Felius deelde de rassen in en maakte een atlas van de plekken waar al deze rassen zijn ontstaan.

Gevaar zit in inkruisen Westers vee in Afrikaanse rassen

Het rund heeft met de grote variatie aan rassen nog een behoorlijk grote diversiteit en er ontstaan zelfs nog steeds nieuwe varianten. Het grootste gevaar zit in het inkruisen van modern Westers vee in Afrikaanse en Aziatische inheemse rassen. Sommige van deze rassen hebben unieke eigenschappen, zoals vleeskwaliteit, een bijzonder uiterlijk of aanpassingsvermogen aan een extreem klimaat.

Felius stelt dat voor veel andere rassen geldt dat het vooral meer van hetzelfde is, zoals veel zwartbont melkveerassen die alleen in naam verschillen. Daar blijven de fokkers van al die rassen het aanspreekpunt om zo veel mogelijk diversiteit aan de volgende generatie door te geven.

Beheer
WP Admin