Partner
Marc Gerritsen wilde graag zonnepanelen op het dak van zijn melkveebedrijf, maar zijn bedrijf bleek te klein om voor een grootschalig bedrijfsproject in aanmerking te komen, en te groot voor een particuliere aanbieder. Gelukkig waren er bij Zelfstroom wel mogelijkheden. - Foto: Zelfstroom RundveePartner

Zonnepanelen: simpel, rendabel en lucratief

Een staldak is een perfect oppervlak voor een flink aantal zonnepanelen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer melkveebedrijven hun dak voorzien van zonnepanelen.

Slimme melkveehouders kiezen daarbij voor lease: hierbij dalen de maandelijkse energiekosten, zonder dat er een investering vereist is.

Alles-in-één leaseconcept

Zonnepanelen zijn enorm populair, maar voor velen vaak nog een ver-van-mijn-bedshow. Er is immers flink wat kapitaal nodig om ze aan te schaffen, wat niet elk bedrijf zomaar kan missen. Er is echter een oplossing die bij velen nog niet bekend is: zonnepanelenlease – niet te verwarren met dakhuur. Dankzij deze constructie kun je je bedrijf verduurzamen, zonder financiering of lening, terwijl je flink bespaart en zelfs geld verdient.

Zonnepanelen zonder zorgen

Met het leaseconcept van Zelfstroom wordt voor een vast bedrag per maand alles voor je geregeld: je krijgt zonnepanelen op je dak, je bent verzekerd tegen hagel en storm en je wordt in de meeste gevallen volledig zelfvoorzienend in je energie. Zo abonneer je je in feite niet alleen op stroom, maar ook op een schonere aarde. En dat zonder investering.

Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee – er is zelfs vermogensgarantie die dat garandeert. Na de leaseperiode van zo’n 12 jaar ga je dus pas echt verdienen: de panelen gaan gratis over in eigendom. Dan blijven er nog 13 jaar over om zonder kosten stroom op te wekken en flink te verdienen. Slim en rendabel dus.

Flink rendement

De besparing is tweeledig: je begint met een directe besparing op je energierekening, omdat je nieuwe maandlasten – inclusief leasebedrag – lager zijn dan je oude, hoge energiekosten. Je maakt immers je eigen stroom. Na de leaseperiode loopt het rendement snel op: gemiddeld naar zo’n € 90.000 in 25 jaar.

Na de leaseperiode loopt het rendement snel op: gemiddeld naar zo’n € 90.000 in 25 jaar. - Bron: Zelfstroom
Na de leaseperiode loopt het rendement snel op: gemiddeld naar zo’n € 90.000 in 25 jaar. – Bron: Zelfstroom

Waarom Maatschap Gerritsen & Bastiaansen voor Zelfstroom koos

Marc Gerritsen wilde graag zonnepanelen op het dak van zijn melkveebedrijf, maar zijn bedrijf bleek te klein om voor een grootschalig bedrijfsproject in aanmerking te komen, en te groot voor een particuliere aanbieder. Gelukkig waren er bij Zelfstroom wel mogelijkheden.

De melkveehouder zag steeds meer huizen om zich heen die zonnepanelen op hun dak kregen. Ook vanuit de melkfabriek kwamen er vaker geluiden over zonnepanelen. Dat maakte hem nieuwsgierig; hij ging met een aantal bedrijven in gesprek, maar die gaven aan dat ofwel zijn dakoppervlak te klein was, ofwel te groot. “Ons dak is zo groot dat als we het vol zouden leggen, we een flink deel van de stroom konden terugleveren. Er kunnen er in principe ruim 400 panelen op. Maar dat was voor ons niet interessant, en een veel te grote investering”, vertelt Marc.

Resultaat: volledig zelfvoorzienend

“Elke keer dat ik de maandelijkse energierekening tegen het licht hield, dacht ik: dat moet anders kunnen. Onze dakconstructie was goed, het dak ligt recht op het zuiden en de helling is ideaal. Er waren totaal geen obstakels, dus zonnepanelen moesten toch op een of andere manier voor ons uitkomst kunnen bieden.”

Marc kwam met Zelfstroom in contact en raakte meteen enthousiast over de leaseconstructie. “Ik had nog nooit van deze mogelijkheid gehoord – wél van dakverhuur, maar dat is voor ons niet lucratief. Investeren in eigen panelen was ook niet echt een optie, aangezien de gouden tijden van de melkveehouderij verleden tijd zijn.”

De leaseconstructie blijkt voor Marc nu al rendabel. “We besparen nu al flink, kun je nagaan wat het oplevert op de lange termijn. Zelfstroom kwam voor ons dus echt op het juiste moment.”

Sinds augustus is het dak van de stal voorzien van 130 zonnepanelen. Met een gemiddeld jaarverbruik van 42.000 kWh is het bedrijf nu volledig zelfvoorzienend. Marc kijkt tevreden terug op het hele traject: “Ik zou het ook echt iedereen aanraden: het werkt heel simpel, het kost niks en de zon schijnt tóch.”

Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren?

  1. Open Zelfstroom Whatsapp
  2. Vul je postcode + huisnummer in en geef je jaarlijkse verbruik door.
  3. We geven je binnen enkele minuten een indicatie van wat jij kan besparen.

Of kijk op www.zelfstroom.nl/melkvee.

Beheer
WP Admin