Partner
Bij Zelfstroom staat flexibiliteit voorop: je kiest de hoeveelheid zonnepanelen die bij jouw situatie past – voor de een is dat het aantal panelen dat nodig is om zichzelf van genoeg energie te voorzien, voor de ander is het wél interessant om terug te leveren. Waar je voorkeur ook naar uit gaat: jij bepaalt. - Foto: Christ Clijsen RundveePartner

4 redenen waarom melkveehouders voor Zelfstroom kiezen

Dankzij zonnepanelenlease kun je als melkveehouder profiteren van gratis zonne-energie, zónder gedoe.

Wist je dat de hoeveelheid zonne-energie die de aarde bereikt 9.000 keer groter is dan de huidige energiebehoefte? Niets doen met dit gratis zonlicht is zonde. Vooral als je een groot dak ter beschikking hebt. Dankzij zonnepanelenlease kun je als melkveehouder meteen profiteren van deze gratis energie, zónder gedoe. En er zijn meer goede redenen.

1. De besparing loopt steeds verder op

Het is misschien niet iets waar je vaak bij stil staat, maar ieder dak is in potentie een extra verdienmodel. Wanneer je dus een (stal)dak hebt dat geschikt is voor zonnepanelen, dan is de vraag niet óf je zonnepanelen moet nemen, maar wánneer. Een onbenut dak is dus een misgelopen besparing.

Iemand die kan beamen hoe lucratief zonnepanelen zijn, is Marc Gerritsen. Hij wilde voor zijn melkveebedrijf in Chaam graag zonnepanelen op het dak. Sinds augustus vorig jaar is het dak van de stal voorzien van 130 zonnepanelen. Met een gemiddeld jaarverbruik van 42.000 kWh is zijn bedrijf met deze hoeveelheid panelen volledig zelfvoorzienend.

Doordat de kosten van de lease en de kleine hoeveelheid aanvullende energie lager zijn dan de eerdere energiekosten, bespaart hij maandelijks flink. Na de leaseperiode van twaalf jaar wordt het extra rendabel: de panelen gaan dan namelijk gratis over in eigendom. Tijdens de resterende levensduur – ze gaan zeker zo’n 25 jaar mee – heeft hij dan evenveel maandelijkse opbrengst, zonder de maandelijkse leaselasten. Nu gaan de verdiensten pas echt oplopen!

Marc Gerritsen wilde graag zonnepanelen op het dak van zijn melkveebedrijf in Chaam. Met een gemiddeld jaarverbruik van 42.000 kWh was het energieverbruik van het bedrijf flink. “Elke keer dat ik de maandelijkse energierekening tegen het licht hield, dacht ik: dat moet ook anders kunnen.” Zelfstroom bood de oplossing. - Foto: Christ Clijsen
Marc Gerritsen wilde graag zonnepanelen op het dak van zijn melkveebedrijf in Chaam. Met een gemiddeld jaarverbruik van 42.000 kWh was het energieverbruik van het bedrijf flink. “Elke keer dat ik de maandelijkse energierekening tegen het licht hield, dacht ik: dat moet ook anders kunnen.” Zelfstroom bood de oplossing. – Foto: Christ Clijsen

2. Er is geen financiering nodig

Niet iedereen is in de positie om een flinke investering te doen in het kader van duurzaamheid, zo ook Marc niet. Een geheel eigen zonnestroomsysteem brengt nou eenmaal het nodige aan kosten met zich mee. Dat Zelfstroom zonnepanelenlease aanbod, was ook voor hem een aangename verrassing. “Ik had nog nooit van deze leasemogelijkheid gehoord – wél van dakverhuur, maar dat is voor ons niet lucratief. Investeren in eigen panelen was ook geen optie, aangezien de gouden tijden in de melkveehouderij verleden tijd zijn. Toch dacht ik elke keer dat ik de maandelijkse energierekening tegen het licht hield: dat moet ook anders kunnen. Onze dakconstructie was goed, het dak ligt recht op het zuiden en de helling is ideaal. Er waren totaal geen obstakels, dus zonnepanelen moesten voor ons iets kunnen betekenen.”

Lease bleek hierbij de oplossing. Met lease hoef je niet te investeren, maar heb je voor een vast bedrag per maand zonnepanelen op je dak. Het maandbedrag is inclusief verzekering en onderhoud, in tegenstelling tot bij koop word je dus volledig ontzorgd. Bovendien werkt het erg flexibel: mocht je de panelen in de tussentijd tóch willen overnemen, dan kan dat altijd – wanneer je maar wil.

Na de leaseperiode van twaalf jaar wordt het extra rendabel: de panelen gaan dan namelijk gratis over in eigendom. Tijdens de resterende levensduur – ze gaan zeker zo’n 25 jaar mee – heb je evenveel maandelijkse opbrengst, zonder de maandelijkse leaselasten.
Na de leaseperiode van twaalf jaar wordt het extra rendabel: de panelen gaan dan namelijk gratis over in eigendom. Tijdens de resterende levensduur – ze gaan zeker zo’n 25 jaar mee – heb je evenveel maandelijkse opbrengst, zonder de maandelijkse leaselasten.

3. Je kiest zelf het aantal zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen koopt, moet er al snel een heel dak worden benut, en daarbij ook nog teruggeleverd worden aan het net. Daar hangt een flink prijskaartje aan. Terugleveren is echter niet voor iedereen interessant en maakt het soms onnodig ingewikkeld en kostbaar. Zelfvoorzienend zijn is vaak al meer dan genoeg.

Bij Zelfstroom staat flexibiliteit voorop: je kiest de hoeveelheid zonnepanelen die bij jouw situatie past – voor de een is dat het aantal panelen dat nodig is om zichzelf van genoeg energie te voorzien, voor de ander is het wél interessant om terug te leveren. Waar je voorkeur ook naar uit gaat: jij bepaalt.

Ook Marc ging met een aantal bedrijven in gesprek, die aangaven dat ofwel zijn dakoppervlak te klein was, ofwel te groot – en dus niet interessant om maar half te doen. “Ons dak is zo groot dat als we het vol zouden leggen, we een flink deel van de stroom konden terugleveren. Er kunnen er in principe ruim 400 panelen op. Maar dat was voor ons niet interessant, en een veel te grote investering. Gelukkig bleek dat bij Zelfstroom geen probleem!”

4. Je verduurzaamt je bedrijf aanzienlijk

In 2030 moet 70% van alle elektriciteit en minimaal 27% van alle totaalenergie (elektriciteit, gas en warmte) duurzaam zijn opgewekt. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie met elkaar afgesproken. Daarom gelden er voor bedrijven ook telkens strengere regels en normen; zo neemt het aantal eisen aan het energielabel steeds meer toe en worden er vaker puntensystemen voor duurzaamheid in het leven geroepen. Met zonnepanelen wordt je pand meer waard, maak je een positieve sprong qua energielabel en ben je door de duurzame manier van energie opwekken klaar voor nieuwe wet- en regelgeving binnen jouw branche.

Benieuwd wat zonnepanelen jou kunnen opleveren? Kijk dan op www.zelfstroom.nl/melkvee.

Beheer
WP Admin